rss

General Motors, impotriva vanzarii Saab catre chinezi

  1. 07/11/2011
  2. Categoria: Saab
  3. Tags: General Motors, Saab
    Vezi toate fotografiile (1)

    General Motors, fost proprietar Saab, nu este de acord cu vanzarea Saab catre companiile chineze Pang Da si Youngman. Colosul american este de parere ca aceasta tranzactie i-ar putea influenta afacerile din China si nu numai.

    In ciuda sperantelor Saab si a nerabdarii celor doi jucatori chinezi, conglomeratul GM ar putea ingropa odata pentru totdeauna marca suedeza dupa ce constructorul american, inca actionar, si-a exprimat fatis opozitia fata de aceasta solutie de salvare.

    Potrivit purtatorului de cuvant Jim Cain, General Motors nu va accepta aceasta schimbare in patronajul Saab, motivand ca aceasta miscare ar putea afecta in mod negativ relatiile actuale cu GM, precum si prezenta GM in China si in alte piete de importanta majora.

    Conform noului plan de restructurare, gandit cu ajutorul viitorilor proprietari Pang Da si Youngman, cele doua companii vor investi intr-o prima faza 100 milioane euro. Ulterior, chinezii se angajeaza sa investeasca minim 600 milioane de euro in perioada 2012-2013, pentru a reporni productia si pentru a sterge datoriile acumulate.

    Printre planurile de viitor figureaza si imbogatirea gamei actuale Saab, stabilirea de noi operatiuni in China, dar si reducerea costurilor operationale in Europa prin concedierea a 500 de angajati si extinderea pe pietele emergente precum China si Rusia, doua state cheie pentru industria auto.

    Potrivit unor estimari preliminare, Saab va reveni pe profit in anul 2014.

    Daca initial contractul de vanzare-cumparare nu avea nevoie decat de aprobarea oficialitatilor chineze, acum General Motors pune bete in roate intelegerii Saab-Pang Da-Youngman, pentru a evita o eventuala concurenta in tarile emergente.

    Vizualizari: 1724