rss

Test Drive (cu video) – Land Rover Freelander 2

  1. 11/07/2008
  2. Categoria: Rover
  3. Tags: Freelander, Land Rover
    Vezi toate fotografiile (28)

    Text: Florin Oprea; Foto: Sorin Miclau, Euro NCAP; Video: Alexandru Enache

    Galerie foto aici

    Video aici

    Dupa multi ani de serviciu credincios, Land Rover a imbunatatit modelul Freelander ridicand si mai mult stacheta. Gratie best-seller-ului Freelander, Land Rover si-a permis sa-si mareasca clientela elitista cu modelele Range Rover sau Discovery 3 precum si cu robustul si performantul Defender.
    Land Rover Freelander este un model incununat de succes fiind anul trecut unul dintre cele mai bine vandute SUV-uri in Europa. Cu Land Rover Freelander 2, constructorul s-a inarmat sa atace segmentul SUV-urilor compacte, unde performeaza Audi Q5, BMW X3, Merc GLK sau Toyota RAV 4 si Honda CR-V.
    Land Rover Freelander 2 ofera tot ce are un Range Rover: stil elegant, confort interior, calitatea premium a finisarii, comportament on-road incontestabil si capacitate de trecere off-road respectabila.


    www.auto.ro a testat un model Land Rover Freelander 2.2 TD4 in echipare SE. La apropierea de modelul oferit la test Land Rover Freelander observi usor designul exterior care respecta limbajul marcii, similar cu al celorlalte modele Land Rover. De la fratele mai robust Land Rover Discovery 3 a preluat formele musculare si montantii spate impozanti. De la Range Rover Sport a imprumutat stilul dinamic si pasajele evazate ale rotilor. Esential de remarcat spiritul primului model s-a pastrat intact, iar Land Rover Freelander 2 poate fi perceput ca un mic Range Rover fara frica de ne insela.

    Land Rover Freelander 2 – Dinamica
    Land Rover Freelander 2, automobilul testat de noi, era propulsat de noul turbodiesel TD4 care il situeaza pe pozitii de forta vizavi de concurenta. Motorul nou il inlocuieste pe cel diesel de 2 litri de 112 CP (care, merita amintit, a fost primul motor diesel disponibil pe tipul acesta de autovehicul, inaintea lui Toyota RAV4), Land Rover Freelander 2 primind un 4 cilindri in linie de 2.2 litri si 160 CP, capabil de un cuplu performant de 400 Nm (o dublare fata de cei 220 Nm ai vechiului diesel). Blocul motor este rezultatul colaborarii dintre Grupul Ford si PSA, acelasi motor regasindu-se si pe modelul Peugeot 407.


    Motorul lucreaza cu o cutie automata cu 6 trepte cu functie commandShift si beneficiaza de avantajele nete oferite de sistemul Terrain Response care a debutat pe fratele mai mare Land Rover Discovery 3.
    Propulsorul turbodiesel de 2.2 litri ii asigura lui Land Rover Freelander 2 un sprint 0-100 km/h in 11.2 secunde. Viteza maxima comunicata este de 181 km/h. Consumurile comunicate de specificatiile tehnice (www.landrover.ro ) sunt urmatoarele: urban – 11.0 l/100 km, extraurban – 6.8 l/100 km/h, mixt – 8.5 l/100 km. Emisiile mixte de dioxid de carbon sunt de 224 g/km.

    Land Rover Freelander are prioritate principala confortul rutier (intocmai ca si Range Rover), si nedisimulat detine si aptitudini off-road cu aceeasi gena ca Discovery sau Defender. Cu aspectul sau patratos si cu rotile sale mari, Land Rover Freelander 2 nu este un break de familie, ci este unul dintre cele mai silentioase automobile din clasa sa. Zgomotul aerodinamic si cel din rulare sunt la niveluri scazute si chiar lucrul suspensiilor este insesizabil sonor.

      Land Rover Freelander 2 este confortabil, ferm, iar in viraje este iute si stabil. Directia este precisa si intuitiva, iar ansamblul este perfect controlabil, electronica neintentionand sa ne surprinda in vreun fel, lucru de apreciat la un SUV. Tinuta de drum pe asfalt este cu mult peste cea a multor berline cu pretentii. Motorul diesel perfect sincronizat cu cutia automata si cu sistemul de tractiune integrala permanenta s-a dovedit un bun companion fiind un compromis reusit pentru dinamica de exceptie a masinii.
    Freelander 2 face parte din familia respectabila Land Rover. Pentru cine nu stie ce insemana acest lucru, sa citeasca cu atentie urmatoarele: Land Rover Freelander 2 este echipat cu o transmisie integrala permanenta cu diferential interaxial de tip Haldex adaptabil, excelent in orice conditii de aderenta la roata. Acest diferential este ajutat in lucru de un sistem inteligent controlat electronic botezat Terrain Response. Puteti sa ne credeti ca am incercat toate modurile de setare ale sistemului Terrain Response cautand, cu obstinatie, suprafete cu aderenta ce respecta meniul sistemului: asfalt normal, iarba, pietris, noroi, nisip, mai putin zapada (gheata). Si nu am observat nicio diferenta la rularea pe aceste suprafete. Cum de altfel era si normal, sistemul Terrain Response generand aderenta optima pe toate acele suprafete. Pe scurt, un sistem care te scoate din incurcatura, eficient si fara prea multa bataie de cap, doar prin rotirea unui buton (vezi video) .


    La buna sa capacitate de trecere se adauga si sistemele de asistare pentru cresterea sigurantei in rulare. Land Rover Freelander 2 dispune in standard de: ABS + ETC (Controlul electronic al tractiunii), HDC (Controlul la coborarea pantelor dificile), EBA (Asistenta la franarea de urgenta), EBD (Distributia electronica a fortei de franare), CBC (Asistenta la franarea în viraje), DSC (Controlul dinamic al stabilitatii) si RSC (Controlul stabilitatii la rasturnare). La coborarea pantelor sistemul HDC anuleaza stresul de conducere, atentia soferului fiind indreptata doar spre urmarirea vizuala a drumului.
    Din pachetul de siguranta merita amintit: Airbag-uri frontale si laterale pentru conducator si pasager fata, airbag-uri tip cortina lungime maxima (din fata pana in spate) si aparatoare genunchi gonflabila pentru sofer. De mentionat ca la testele de impact efectuate de Euro NCAP

    Land Rover Freelander 2 este singurul small SUV care a primit cinci stele (punctaj maxim) pentru protectia adultilor.



    Land Rover Freelander 2 – La volan

    Pozitia inalta la condus, suprafata vitrata generoasa si capota plata a motorului ofera o vizibilitate de exceptie. Confortul in fata este obtinut prin ajustarea electrica a scaunului soferului (inclusiv pe inaltime) si a scaunului pasagerului, pe patru directii. Mai mult volanul poate fi reglat axial si pe inaltime contribuind la stabilirea unei pozitii confortabile la volan. Ocupantii locurilor din fata au un spatiu excellent, dar in spate spatiul este normal. Pe bancheta stau lejer doi adulti pentru ca un al treilea ar fi timorat de intruziunea tunelului consolei centrale. Bancheta se divide 60/40 generand un spatiu cargo cu podea plata, insa portbagajul este mic fata de concurenta, suferind de profilarea spre interior a pasajelor rotilor. Volumul total de incarcare este de 755 de litri, extensibil la 1670 prin rabaterea banchetei. Dar sa nu uitam ca avem de-a face cu un SUV compact. Pentru marfuri fara numar alegeti un Discovery 3 sau un Range Rover.
    Spiritul Land Rover este prezent la interior, un design demn de blazonul marcii.
    Calitatea materialelor este dublata de cea a finisarilor. Designul plansei de bord face referire la liniile verticale si orizontale ce se regasesc si la Range Rover, Range Rover Sport si Land Rover Discovery 3. “Soft touch” este prezenta la partea superioara a plansei de bord, iar ansamblul de materiale folosite sunt la inaltimea segmentului vizat. Regasim spiritul 4x4 in zona instrumentarului de bord, unde butoanele robuste se armonizeaza cu ansamblul comenzilor de pe volan si cele de pe consola centrala.

    Land Rover Freelander 2 – Echipare si preturi

    Modelul testat de noi era in versiunea de echipare SE din care precizam:
    Sistem audio Alpine cu radio CD MP3 si 9 difuzoare / Modul pentru casti audio pentru pasagerii din spate
    Jante din aliaj usor 17” – Style 2 / Tapiterie combinatie stofa/piele/ Scaun conducator auto reglabil electric (inclusiv pe inaltime) si cu suport lombar reglabil manual / Sistem de avertizare la parcarea cu fata si spatele.
    Dintre dotarile optionale fata de echiparea SE incluse pe modelul testat amintim:
    Vopsea metalizata Auriu Nazca / Combinatie textil gri tundra/piele bej/ Aer conditionat automat cu senzor de poluare si umiditate / Sistem audio Alpine cu radio CD MP3, magazie de CD-uri in bord si 9 difuzoare / PTI cu functie telefon / Jante din aliaj usor 17” – 10 spite / Roata de rezerva de dimensiune normala ( identica cu cele din dotarea autovehiculului) / Scaune fata incalzite electric / Cotiera spate cu compartiment si suport pt. 2 pahare / A treia tetiera spate / Pachet de iarna ( parbriz incalzit si jeturi de spalare parbriz incalzite) / Antifurt roti / Bandouri laterale/ Faruri cu Bi-Xenon, reglabile pe inaltime (numai cu pachet Clear View) / Transmisie automata – 6 viteze cu commandShift /Covorase de mocheta /Pachet fumatori(bricheta&scrumiera)

    Pretul modelului standard, testat de noi, Land Rover Freelander 2 SE avand incluse optionalele mentionate mai sus, este de 32.568 euro fara TVA sau 38.757 euro cu TVA. Cu optionalele, mentionate mai sus incluse in echiparea modelului testat de noi pretul este de 38.410 euro fara TVA sau 45.708 euro cu TVA.

    Pe site-ul www.landrover.ro gasiti informatii suplimentare despre celelalte variante de echipare.
    Land Rover Freelander 2 are un loc bine precizat in clasa lui. Daca ne raportam la un buget care pleaca, pentru dieselul 2.2 la Toyota RAV4 , de la 28.450 euro si ajunge la 34.630 euro preturi cu TVA pentru echipare full, vom cauta si la BMW X3 2.0 d, o echipare similara si vom descoperi un pret de aproape 52.000 euro cu TVA, atunci Land Rover Freelander 2 cu turbodieselul de 2.2 l ocupa locul dintre cele doua concurente cu bugetul de 45.708 euro cu TVA.

    Vizualizari: 11377
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »