rss

Renault: Piesele contrafacute detin 10% din piata auto

  1. 16/02/2010
  2. Categoria: Renault
  3. Tags: contrafacute, Dacia, piese, Renault
    Vezi toate fotografiile (6)

    Fenomenul contrafacerii pieselor auto a reunit producatorii Dacia si Renault, alaturi de Inspectoratul General al Politiei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, intr-o campanie care isi propune sa traga un semnal de alarma, cu privire la siguranta tuturor participantilor la trafic si la pericolul utilizarii pieselor auto piratate.

    Pericolul cauzat de piesele contrafacute

    Potrivit unor studii de specialitate, pe piata din Romania cele mai multe piese auto contrafacute sunt elementele de caroserie, la sistemele de franare si de directie. De exemplu, placutele de frana contrafacute se comporta diferit fata de cele de origine. Astfel, la o viteza de 130 km/h, distanta de franare a unui vehicul echipat cu placute contrafacute este cu 30 de metri mai mare decat cea a unui vehicul echipat cu placute de frana de origine, anunta producatorul. 

    Directorul de calitate si servicii al companiei Renault, Jean Francois Martin a explicat ca inclusiv utilizarea pieselor contrafacute pentru sistemul de filtrare poate reprezenta un real pericol. De exemplu, filtrele de ulei contrafacute pentru modelul Dacia Logan au o capacitate de retentie a particulelor de patru ori mai mica fata de cea a filtrelor de origine. 

    Recunoasterea piesele contrafacute

    Semnalul de alarma tras de Dacia si Renault se rasfrange si la nivelul informarii publicului larg cu privire la recunoasterea pieselor auto contrafacute. Astfel, piesele trebuie achizitionate intotdeauna de la dealerii autorizati Renault. Mai mult decat atat, cumparatorul trebuie sa fie atent la eticheta securizata cu holograma, grafica ambalajului, inscriptiile, designul si codul trecut pe piesa. Renault aminteste ca niciun proces impotriva producatorului nu ar fi valabil daca pe piesa suspectata nu exista inscriptionat codul de fabrica al produsului.

    Romania: 15.000 de seturi placute de frana contrafacute

    Autoritatea Vamala Constanta a capturat, in luna septembrie 2008 15.000 de seturi de placute de frana contrafacute provenite din China. De asemenea, printre tarile de origine ale acestor produse se numara Bulgaria si Turcia. Placutele de frana de pe piata neagra costa doar 100 de lei, in timp ce pisele originale au un pret de minimum 200 de lei.

    Contrafacerea pieselor auto: efecte si la nivel international

    Produsele din domeniul auto contrafacute reprezinta, potrivit unui studiu realizat de OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), 2% din comertul mondial. Acest lucru reprezinta o cifra de afaceri in valoare de 250 miliarde de dolari in 2009, comparativ cu 200 de miliarde de dolari in 2007. Reprezentantii producatorului francez au declarat ca se sesizeaza o crestere a comertului cu produsele contrafacute pe fondul crizei economice.

    "Din piata de piese auto, circa 10% reprezinta contrafacerile. Prejudiciile aduse grupului Renault de comertul cu piese care nu sunt de origine se ridica la cinci milioane euro anual" , a declarat Francois Martin.

     

     

     

     

    Vizualizari: 4031