rss

Test-drive: noul Renault Symbol - Superdecenta franceza

  1. 26/09/2008
  2. Categoria: Renault
    Vezi toate fotografiile (11)

    (Bodrum, Turcia)

    Nu toata lumea cauta o masina care sa arate ca o bijuterie, sa mearga ca o racheta si sa ofere luxul unui palat. Iar cei de la Renault au inteles perfect acest lucru.

    In urma cu sapte ani, francezii isi imbogateau gama cu un nou model, un sedan derivat din hatchback-ul Clio, care avea sa devina in scurta vreme un punct de reper important in segmentul berlinelor mici pe cateva piete din Europa si din America de Sud, precum Romania, Turcia, Rusia, Brazilia sau Argentina.

    Desi privit cu scepticism de multa lume, noul pe atunci Renault Clio Symbol a avut un impact deosebit, dovada cele 600.000 de unitati vandute pana in ziua de azi, succesul avut datorandu-se spatiului generos, dar mai ales pretului scazut, care plasa masina in zona „low cost”. Totusi, exista un incovenient. Designul masinii era depasit, astfel ca era nevoie de o schimbare radicala de look, mai ales ca modelul ramasese singurul care nu mai corespundea din punct de veder estetic cu celelalte modele din gama Renault.

    Telul constructorului francez este ca masinile pe care le produce sa le permita ocupantilor acestora sa calatoreasca in deplin confort si in siguranta din punctul A in punctul B, la niste costuri cat mai reduse. Noul Renault Symbol promite sa faca acest lucru si chiar mai bine decat a facut-o predecesorul sau. Auto.ro s-a numarat printre invitatii Renault Romania care au participat la testul international de presa care a avut loc in Turcia, tocmai acolo unde se si fabrica cel mai nou produs Renault, la Bursa.

    Din capul locului trebuie spus - de altfel si oficialii Renault au tinut sa precizezeacest aspect - ca noul Symbol (sau Thalia, asa cum se numeste pe unele piete unde este comercializat) nu mai are nici o legatura cu modelul pe care il inlocuieste, iar acest lucru se poate observa chiar de la renuntarea la particula Clio din numele masinii.

    Desi este construit pe aceeasi platforma cu vechea generatie, noul Renault Symbol abunda de detalii la nivelul caroseriei care iti dau senzatia ca ar fi un model dintr-o clasa superioara. Aici facem referire la partea frontala mult mai bine conturata la care se remarca spoilerul fata cu priza de aer mai mare, blocurile optice fata de mari dimensiuni cu geam clar – care amintesc de Dacia Sandero –, precum si al treilea geam lateral, triunghiular, care lipsea anterior si care are rolul de a conferi masinii un design fluid.

    De altfel, alte detalii precum spoilerele fata/spate si oglinzile vopsite in culoarea caroseriei sau jantele din aliaj ne fac sa afirmam, fara teama de a gresi (desi cu siguranta vor exista voci care sa ma contrazica...), ca avem de-a face cu un sedan de clasa mica elegant, care vine sa sastifaca cerintele actuale in materie de design. Si la capitolul spatiu, noul Symbol va fi pe placul clientilor acestei clase de masini, pentru ca francezii au gandit un habitaclu extrem de generos pentru sofer si pasagerii care il inlocuiesc, dar si un portbagaj de 506 litri care creste considerabil in clipa in care se rabateaza bancheta.

    Si pentru ca avem de-a face cu un model „low-cost”, Renault Symbol ofera un interior unde materialele sunt ieftine, plasticele tari, iar scaunele nu au un suport lateral bun amintind de cele de pe Dacia Logan, unul dintre concurentii noului model. De altfel, impresia generala a fost ca noul Symbol este un Logan mai dotat, care se adreseaza unor segmente de clienti diferiti. Din punctul de vedere al echiparilor, noul Symbol este superior modelului produs la Pitesti. Clientii au la dispozitie o lista de optionale, unele inexistente pe dotarile de serie si chiar optionale ale Logan-ului: sistemul de aer conditionat automat, sistemul audio CD cu redare MP3, navigatia sau mufa pentru conexiunea iPod.

    La testul din Turcia au fost disponibile doua versiuni de motorizare: benzina 1,2 litri 16v / 75 CP si un diesel 1,5dCi / 85 CP. Putere mare scoasa dintr-un motor cu cilindree mica, o solutie care face din benzinar o varianta deloc de neglijat, chiar daca este lent si raspunde greu. Cutia de viteze este precisa (oarecum surprinzator!), insa nu acelasi lucru il pot spune despre directie. Dar, stati linstiti, nu riscati sa o luati pe aratura... Si inca ceva: acest motor mai are un plus, si anume consumul mediu de 5,9 litri/100 km, specific mai degraba dieselurilor.

    In schimb, propulsorul de 1,5 litri este energic, datorita cuplului ridicat de 200 Nm, disponibil inca de la 1.900 rpm, care te ajuta atunci cand ai cel mai mult nevoie. Motorul este creditat de constructor cu un consum mixt de 4,3 litri pentru fiecare 100 km parcursi, insa aceasta valoare poate fi doborata.
    Aceasta performanta a realizat-o un grup de piloti cu ocazia unui test de consum in cadrul Eco Challenge, care a fost pus la cale de o organizatie independenta din Turcia. Trei masini echipate cu motorul 1.5dCi de 85 de „cai” au parasit Istanbulul pe 5 septembrie si au parcurs in total 1.430 km, la final inregistrandu-se un consum de 3,15 litri/100 km! La sfarsitul testului, in fiecare rezervor mai erau cate 8 litri de motorina, ceea ce insemna ca masinile ar mai fi putut parcurge inca 250 km, ce ar fi dus totalul distantei parcurse la aproape 1.700 km.


    In concluzie: nu va asteptati la vreun miracol Renault! Se stie ca este foarte usor sa critici o masina pentru ca ea nu este rafinata sau pentru ca sufera la capitolul performanta sau ca directia lasa de dorit. Dar, in clipa in care pretul este principalul criteriu in achizitionarea unei masini, asteptarile nu ar trebui sa fie ridicate. Iar daca este pivita ca o masina „low-cost” - ceea ce si este, nu? - noul Renault Symbol este o alegere foarte buna. Acesta se numara printre cele mai ieftine masini care exista la ora actuala, insa ofera mai mult confort si spatiu decat alte modele ieftine. Si asta conteaza...

    Noul Renault Symbol este deja disponibil in Romania la un pret de pornire de 7.990 de euro cu TVA inclus. 

    Vizualizari: 2733