rss

Test Drive: Renault Laguna 2.0 dCi Dynamique (video), o noua referinta a segmentului mediu

  1. 16/04/2008
  2. Categoria: Renault
  3. Tags: Laguna iii, Renault, Renault laguna
    Vezi toate fotografiile (20)

    In premiera online www.auto.ro va prezinta un test drive cu modelul ales de Renault ca fiind cel mai popular reprezentant Laguna din oferta - 2.0 dCi 150 CP.

    Text: Sorin Miclau, Florin Oprea Foto: Sorin Miclau, Video: Ionut Enache

    Interesant de precizat, din start, ca s-au vandut deja 120 de exemplare in Romania, iar in Europa succesul este imens. In proiectul Laguna III, cuvantul cheie a fost calitatea, iar din punctul de vedere al sigurantei (nivel de dotare si inovatii), Laguna III este noul punct de referinta al segmentului mediu. Fiind primul model Laguna cu o masa mai scazuta decat generatia precedenta, automobilul promite o dinamica si un raport performante/consum excelente. Renault ne asigura, dupa masuratorile lor, ca ruliul noii Laguna este la acelasi nivel cu cel al lui BMW Seria 3. Mai sa fie?
    Concurenta? Nu ataca frontal Audi A4, Mercedes C Klasse, sau BMW Seria 3, insa pe plan european intra direct in VW Passat, Ford Mondeo, Mazda 6, ca Opel Insignia nu se pune deocamdata, si bineinteles conationalul sau Peugeot 407. In perspectiva se anunta o batalie interesanta.
    Cu un milliard de euro cheltuiti pe cercetare –dezvoltare si pe numeroase initiative referitoare la calitate, ne-am asteptat ca noul Laguna sa aiba o reala superioritate fata de modelul precedent si surprinzator, chiar asa este. Testul nostru ne-a edificat printr-o multitudine de exemple ca Renault a intrat intr-o noua era a calitatii. Este un start proaspat pentru Renault, unde boss-ul Carlos Ghosn a emis o serie de directive care stabileste furnizarea de calitate superioara, atat in termeni referitori la produse, cat si la sectorul customer service (servicii). Si ca sa fie mai explicit toate modelele Laguna III beneficiaza de o garantie de 3 ani sau 150.000 de kilometri.
    Laguna III afiseaza semnele calitatii prin consistenta liniilor exterioare cu o personalitate in bunul stil al casei, cat si la interior unde materiale de inalta calitate si suprafete bine finisate dovedesc ca Renault se tine de promisiunea facuta.
    Una dintre cele mai notabile schimbari se face remarcata la sistemul de directie. Acesta nu dispune de vreun comportament de exceptie, normal pentru un automobil de “mass market”, insa am observat un plus real in precizie. Renault a redus raportul de transmitere in directie si a rigidizat coloana volanului, astfel ca orice input al soferului, chiar neinsemnat, sa rezulte concomitent o schimbare a directiei automobilului. Agilitatea este pe cat de binevenita pe atat de surprinzatoare, pe suprafete ude, cum erau cele pe care am testat masina. De precizat ca asistarea poate parea mai ferma la viteze mici sau manevre de trafic.

    Comportamentul rutier este interesant din mai multe considerente. Inainte de test am fost avertizati ca suspensiile sunt foarte confortabile, chiar moi, insa am simtit in condus ca la viraje brutale sau eschive sau treceri peste bine-injuratele “street bumper-e”, elementele suspensiei filtrau solicitarile intr-o maniera ferma sportiva. Surprinzator, dar de bun augur. Al doilea lucru l-am aflat din documentatia Renault care precizeaza ca suspensia a beneficiat de o imbunatatire fata de vechiul model prin inlocuirea barelor antiruliu si intarirea arcurilor, facandu-le robuste, dar nu atat de ferme incat sa devina deranjante sau neplacute pentru ocupantii automobilului.
    Automobilul testat de www.auto.ro era propulsat de puternicul 2.0 l dCi de 150 CP. Acesta lucra cu o cutie manuala cu 6 trepte. Motorizarea incepe sa confirme ca este modelul inspirat care va face volum de vanzari, fiind un propulsor mai rafinat si mai silentios decat la versiunea precedenta chiar si la sarcini mari pe autostrada. Cutia ajuta eficient motorul, la palierul de turatii reduse 1700-2200 cuplul era in polul economic unde eficienta energetica era maxima ( adica poluarea si consumul erau reduse), iar automobilul sprinta viguros. Trebuie sa precizam insa ca tandemul motor cutie era unul setat pentru confort, un “selling point” din caietul de sarcini. Iar noua Laguna nu dezamageste.

    Asteptam si noile motorizari care includ un 3.5 litri V6 pe benzina si un 3.0 litri dCi V6.
    Cu 2.0 litri dCi Laguna III sprinteaza 0-100 km/h in 9.5 secunde, iar viteza maxima anuntata este de 210 km/h. Consumurile precizate de specificatiile tehnice sunt: urban – 7.8 l/100 km, extraurban – 5.1l/100 km, iar in ciclu mixt – 6 l/100 km/h.
    La capitolul siguranta Laguna este lider detasat in segment, modelul primind cinci stele la testele de impact EuroNCAP. De altfel, Laguna III dispune de o lista lunga de echipamente de siguranta activa si pasiva care ne dovedesc ca Renault este cel mai sigur din clasa.
    Din echiparea standard enumeram: A.B.S. + A.F.U. (Asistenta la Franarea de Urgenta), aprindere automata a avariilor la deceleratie puternica, E.S.P. (Control dinamic al traiectoriei), ASR, Airbag-uri frontale adaptabile pentru sofer si pasager ( cu posibilitatea dezactivarii airbag-ului pasager), airbag-uri laterale torace-bazin pentru locurile din fata, airbag-uri laterale cap pentru locurile din fata si din spate, tetiere fata reglabile fata/spate si pe inaltime si 3 tetiere spate, centuri fata cu reglare pe inaltime, cu dubla pretensionare si limitator de efort integrat, centuri laterale spate in 3 puncte, si limitator de efort integrat si cu pretensionare, mai putin pentru centura centrala spate, imobilizator electronic codat, C.A.R. (Inchiderea automata a usilor, portbagajului si a trapei pentru carburant la demaraj), deschidere automata a usilor si pedala frana retractabila in caz de soc, SBR (Seat Belt Reminder) atentionare sonora in caz de necuplare a centurii sofer si pasager, sistem ISOFIX de prindere a scaunului copil, pentru locurile pasager laterale spate.

    Modelul testat de noi avea incluse si optionalele: card deschidere/inchidere si demaraj " Maini libere, si sistemul de "Asistenta la parcare".
    In condus Laguna 2.0 l dCi Dynamique este confortabila, silentioasa - puteti remarca acest lucru si in videoclipul din acest material. Nivelurile de zgomot in rulare (produs de pneuri), cel aerodinamic (produs de vant) sau cel interior (produs de motor) sunt suportabil perceptibile fara a deranja. Pozitia in scaunul soferului, ajustabil manual, este placuta, iar gratie reglajului manual al volanului (sus/jos si axial), dar si formei acesteia (multumesc Audi RS), soferul devine si mai relaxat si multumit.
    Din echiparea Dynamique am selectat: aer conditionat cu reglare automata separata stanga/dreapta si captor toxicitate, Tempomat (Dispozitiv pentru reglarea automata a vitezei) si limitator de viteza, 4 jante aliaj usor 17", proiectoare de ceata , senzor de lumina si de ploaie, scaun pasager cu reglare manuala pe inaltime, tapiterie mixta, piele cu material textil de culoare carbon inchis; scaune fata design sport cu intariri laterale , praguri de usi (fata) cu insertii aluminiu gravate "Laguna"
    Automobilul testat de noi avea inclus optional si radio 6CD cu mp3 Auditorium Cabasse 230W magazie 6CD in plansa de bord , 9 difuzoare si satelit de comanda la volan.
    Nu uitam sa atragem atentia la echiparea Dynamique – cea mai bine vanduta versiune, ca interiorul dipunea si de ornamente cromate de un bun gust desavarsit.

    Pretul pentru Laguna 2.0 dCi 150 CP Dynamique, comunicat de Renault Romania (www.renault.ro ) este de 19.160 euro fara TVA sau 22.800 euro cu TVA.

    Vizualizari: 5597