rss

Test Drive (cu video) - Renault Clio III facelift

  1. 15/10/2009
  2. Categoria: Renault
  3. Tags: Clio, Renault
    Vezi toate fotografiile (10)

    A treia generatie a lui Renault Clio aduce un refresh binevenit  pentru modelele de clasa mica ale gamei. Vandut in peste 9 milioane de exemplare in toata lumea, inca din 1990, Clio este un veritabil succes comercial. Acum in varianta restilizata.Cu toate ca in ultimii ani Renault a insistat si pe capitolul design, pe noua generatie Clio n-a cautat o revolutie stilistica. Renault a cautat un look usor de regasit vizual care se incadreaza rapid in peisaj. La partea frontala, priza de aer generoasa ii creaza un aspect dinamic, in timp ce spatele ofera un design armonios si echilibrat. La prima vedere, Renault Clio III facelift expune o silueta ce inspira incredere. Dimensiunile exterioare il situeaza in varful segmentului B cu un ampatament lung ce marcheaza o crestere cu 10 cm in raport cu Clio II, si o lungime de 3.99 metri (cu 17 cm in plus fata de modelul precedent), sau altfel spus cu 22 de cm mai putin decat Megane II.

    Foto: Sorin Miclau

    La capitolul interior Renault Clio III facelift dispune de atu-uri indiscutabile. Materialele sunt de buna calitate, iar asamblarile sunt ireprosabile. Influente provenite de la sora mai mare Megane, se fac remarcate la consola centrala. Fidela conceptului “Touch Design”, inventat de Patrick Le Quement, directorul de design Renault, designul plansei de bord ofera ocupantilor un sentiment de rafinament surclasand media segmentului mic. Culorile pastel si formele rotunjite fac din interiorul lui Clio o noua referinta printre citadinele mici.
    La capitolul habitabilitate, Clio III facelift este generoasa, gratie modificarilor dimensionale efectuate de constructor. Astfel spatiul interior a crescut cu aproximativ 3 cm spre toate axele fata de versiunea precedent, retinand un spatiu confortabil pentru gambele pasagerilor de pe bancheta. Atent la cererile clientilor Renault Clio III vine in patru versiuni de echipare Authentique, Expression, Dinamque, Exception plus modelul RS, la care se adauga optiuni obtinandu-se 84 de combinatii pentru caroserii in 3, 5 usi plus Estate. Ergonomia interiorului reuneste de o maniera imbunatatita functiunile vitale ale automobilului.
    Modelul Renault Clio III facelift, testat de noi, este in echiparea de top Exception, ce include o lista bogata de echipamente. Am remarcat la modelul testat de noi cardul “Miini libere”, oferit optional contra sumei de 549 euro cu TVA. Portbagajul oferit de constructor pe Renault Clio III este de 288 litri o valoare buna in clasa (fata de 330 litri la Megane II sau 270 litri la Peugeot 207, principalul concurent al lui Clio III).

    Renault Clio III facelift ne-a impresionat placut cu un comportament peste media citadinelor. Dezvoltat pe platforma B, ce intra in componenta lui Micra si Modus, se vrea aici mai incisiva. Puntea fata cu suspensie pseudo Mac Pherson asociata unui brat inferior rectangular, permite un decuplaj al eforturilor longitudinale si transversale oferind o buna stabilitate in viraje.  Trenul posterior dispune de o punte supla asociata unor resorturi elicoidale, limitand efectele ruliului la iesirea rapida din curbe. Renault Clio III facelift ofera o tinuta de drum ireprosabila, negociind virajele exemplar pentru un automobil din clasa mica.
    Renault Clio III 1.4 Exception dispune de un propulsor de 100 CP/5700 rpm si un cuplu maxim de 127 Nm/4250 rpm. Motorul lucreaza cu o cutie cu cinci trepte. Constructorul anunta o viteza maxima 183 km/h, iar sprintul 0-100 km/h dureaza 12 secunde dupa masuratorile noastre. Consumul mediu inregistrat de noi se situeaza undeva la 6,8 l/100 km.
    Directia asistata cere o perioada de obisnuinta datorata asistarii variabile (dupa 16 legi de asistare) asigurand o asezare precisa a trenului anterior pe drum, in cazul drumurilor mai putin amenajate. 
    Sistemul de franare este eficient nefiind iesit din comun.
    Din punct de vedere al confortului sonor Renault Clio III ofera un nivel de zgomot rezonabil, referindu-ne atat la cel aerodinamic cat si cel venit din partea motorului si al pneurilor.

    Modelul testat de noi porneste de la 11.550 la care adaugam cei 549 euro pentru cardul “Miini libere”. Pretul total porneste de la 12.099 euro cu TVA inclus.


    Vizualizari: 5738