rss

Nissan Land Glider: primele imagini

  1. 08/10/2009
  2. Categoria: Nissan
  3. Tags: cockpit, F300 Life Jet, Land Glider, Mercedes, Nissan
    Vezi toate fotografiile (17)

    Ca de obicei, Salonul Auto de la Tokio va fi un adevarat paradis al ciudateniilor, iar Nissan va sosi la “petrecere” cu acest interesant concept-car numit Land Glider.

    Pornind de la ideea elaborarii unui vehicul ultraeficient perfect adaptat traficului urban, japonezii au ajuns la rezultatul din imagini – un mix intre un autoturism si o motocicleta, al carui design a fost inspirat de cabina/cockpit-ul unui planor.

    De la distanta arata ca o masina stransa in menghina, insa modul in care se apleaca in viraje mai-mai ca va determina vanatorii permiselor de categoria A sa se gandeasca de doua ori inainte sa imbratiseze “cariera” de motociclist.

    Ideea nu este tocmai noua, fiind adusa pentru prima data in atentie acum 12 ani de catre Mercedes cu al sau F300 Life Jet; diferenta este data de faptul ca “jucaria” lui Nissan are patru roti si... de faptul ca ea nu se abate atat de mult de la axa verticala (doar 17 grade, fata de 30 de grade pentru Life Jet).

    Asta nu ar fi neaparat o problema, fiindca Land Glider nu a fost creat pentru a experimenta senzatiile dintr-un montagne-russe; mai degraba, el foloseste sistemul avansat de control al tinutei de drum pentru a face din schimbarea benzilor unul din acele exemple in care utilul se imbina cu placutul.

    Fiecare manevra executata de catre omul aflat dinaintea volanului desenat precum o mansa (de fapt, intreg habitaclul arata precum cockpit-ul unui avion futuristic, cu cel de-al doilea pasager pozitionat in spatele “pilotului”) pune in miscare o intreaga metropola electronica, puzderia de senzori instalati sa capteze informatii despre viteza vehiculului, unghiul de bracaj si rata de inclinare punand umarul la calcularea instantanee a masurii in care Land Glider trebuie sa se aplece pentru a parcurge corect un viraj.

    Si inca nu am ajuns inca la cea mai importanta dotare a acestei inedite solutii pentru combaterea stressului din trafic: cele doua motoare electrice, conectate la o baterie litiu-ion ascunsa sub podea. Care, atentie, se poate incarca wireless, fara a se conecta fizic la o priza specifica.

    OK – vor fi ceva probleme cu gasirea in timp util a unei atari infrastructuri; pe de alta parte, tocmai aceea este Land Glider doar un concept...

    Vizualizari: 1211