rss

Test Drive (cu video) – Kia Pro-cee’d

  1. 07/10/2008
  2. Categoria: Kia
  3. Tags: Kia
    Vezi toate fotografiile (15)

    Dupa berlina si break, Kia pluseaza cu versiunea coupe a compactei C’eed oferind totodata o garantie de 7 ani sau 150.000 km. Numele Pro nu vine de la “professional” cum ne-am fi asteptat, ci de la verbul englez “to proceed” care se traduce prin a avansa.

    www.auto.ro a testat un model Kia Pro-cee’d, cu motorizare 2.0 litri CRDI si nivel de echipare City.

    Trebuie sa va avertizam din start sa renuntati la prejudiciile legate de constructorul coreean. Daca nu faceti acest lucru riscati sa fiti surprinsi. Pe langa un design original, caruia nu-i lipseste sarmul, Kia Pro-cee’d dispune de performante dinamice excelente, si nu se abate de la caietul de sarcini al unui coupe sportiv. Cu un ampatament de 2.65 m, Pro-cee’d sta bine pe roti. Cu un posterior robust si o luneta mica, blocurile optice bine profilate genereaza impresia unui C’eed steroidizat in timp ce prestatiile sale dinamice sunt peste cele ale berlinei normale.

    Kia Pro-c’eed – Dinamica

    Noi am testat motorul turbodiesel de 2.0 litri CRDI capabil de 140 CP/4000 rpm si un cuplu maxim de 305 Nm/2000 rpm. Desi este cel mai puternic propulsor din oferta acesta ezita un pic la cedarea performantelor. Timpul de accelerare de la 0-100 km/h de 10.1 secunde fiind destul de lung. Viteza maxima comunicata este de 205 km/h.

    Am remarcat ca propulsorul este capabil de un cuplu suficient in reprize, acesta dispunand de o buna rezerva de putere mai ales la demarajele bruste. Tinuta de drum este sigura, iar rulajul permis de acest motor este confortabil si deopotriva rafinat, calitati nebanuite la un automobil Kia. Propulsorul turbodiesel lucreaza cu o cutie manuala cu sase trepte etajata corespunzator confortului.

      Consumurile anuntate sunt: urban - 7.3 l/100 km, extraurban - 4.4 l/100 km si mixt 5.5 l/100 km. Noi in Bucuresti nu am depasit valoarea de 8.3 l/100 km o valoare rezonabila tinand cont de tipicul traficului bucurestean. Interesant de amintit directia asistata electric,  rapida si precisa de un real folos la manevrele hazardate sau cele de parcare.
    Kia Pro –cee’d se bazeaza pe platforma tehnica a lui Cee’d cu cinci usi, sasiul fiind optimizat pentru cresterea sportivitatii. Confortul are un pic de suferit deoarece tinuta lui C’eed este destul de ferma si mai mult decat capabila in viraje, in timp ce Pro-c’eed este insensibila in special in afara orasului.  Pro c’eed este sigura si mai ales agila cu o buna aderenta si un usor balans in viraje.

    Kia Pro-c’eed – La volan

    Interiorul transeaza acealeasi teme ca exteriorul. Nu exista aproape nicio diferenta intre coupe si berlina normala. Plasticele din habitaclu sunt de buna calitate iar cele de pe suprafata de top a plansei de bord sunt moi placute la atingere.
    In spatele volanului cam prea mare, soferul dispune de un scaun confortabil insa fara suport lateral sau lombar corespunzator cu sportivitatea masinii. Accesul in spate se face usor. Pasagerii care vor ocupa bancheta au spatiu suficient pentru picioare, insa din cauza curburii accentuate a pavilionului si inaltimea nefireasca a lunetei, se creeaza un spatiu clautrofob. In plus aveti grija la manevrele cu spatele pentru ca nu aveti o buna vizibilitate.


    In spatele banchetei fractionabile 60:40 se ascunde un portbagaj de 340 de litri capacitate mai mic decat al rivalilor Ford Focus sau VW Golf.

    Kia Pro-c’eed – Echipare si pret

    Noi am condus un model Kia Pro-c’eed cu nivelul de echipare City. 

    La capitolul siguranta Kia Kia Pro-c’eed include: E.B.D – (Distributie electrica a fortei de franare)(include ABS) / Sistem de sistare a combustibilului in caz de coliziune / Airbag frontal sofer / Airbag frontal pasager cu posibilitatea de dezactivare / Airbag-uri laterale si tip Cortina

    Centuri fata cu pretensionare si limitare in functie de volum / Centuri spate cu prindere in 3 puncte pentru 3 ocupanti / Tetiere active scaune fata / Senzor inchidere automata usa in functie de viteza / Senzor deschidere usa in caz de impact / E.S.P - (Program de stabilitate electrica)(include BAS –sistemul de asistare a franarii).

    Dintre echipamentele standard continute in nivelul City am selectat:
    Ceas digital, calendar, temperatura exterioara / Computer de bord - distanta, consum de combustibil, viteza, timp, sistem avertizare usi deschise / Tapiterie - integral stofa / RDS Radio + CDP + MP3 / Comenzi audio pe volan / Boxe usi fata / Dispozitiv reglare faruri / Imobilizator /

     

    Inchidere centralizata / Dispozitiv USB 2.0 + AUX / Difuzoare  pentru frecvente inalte – fata / Geamuri electrice fata + siguranta  (sus & jos cu senzor) / Cheie de contact cu telecomanda si deschidere la distanta (2 butoane) / Dispozitiv tip escorta (stingere tarzie) / Climatronic (include spatiu refrigerare in torpedou) / Comenzi audio pe volan, maner schimbator de viteza, buton frana de mana – cromate / Maner interior usa – cromat / Volan, maner schimbator de viteza, maneta frana de mana, consola podea - imbracate in piele.

    Kia Pro-c’eed 2.0 CRDI City costa 13.186 euro fara TVA sau 15.691 euro cu TVA.      

     Foto: Sorin Miclau;  Video: Cristian Scaloi

    Vizualizari: 2815