Ghid de achizitie auto second hand

4. Perfectarea actelor

Pentru a evita multe neplaceri ale achizitiei autoturismului, este indicat sa inchei un contract legal de vanzare - cumparare si sa achiti suma negociata numai dupa predarea integrala a actelor si a ambelor chei originale.
Orice comerciant serios nu va pretinde o suma platita in avans pentru a rezerva autoturismul ce urmeaza a fi tranzactionat. Se recomanda ca tranzactia sa fie efectuata doar in numerar si in valuta negociata.

Inainte de semnarea actelor, solicita vanzatorului urmatoarele acte:

  • 4.1 Cartea de identitate a autoturismului si talonul:

    Verifica atent seria sasiului inscrisa in cartea de identitate cu cea din compartimentul motor (sau parbriz). Acestea trebuie sa fie identice. In situatia in care autoturismul prezinta modificari artizanale acestea sa fie inregistrate de catre RAR.

    Daca vehiculul are numere provizorii (rosii) controleaza daca a fost inmatriculat in Romania pentru a nu plati suplimentar taxa de poluare. Uita-te si peste valabilitatea inspectiei tehnice periodice (ITP) si cere documentul obtinut la radierea fiscala a autoturismului (sa nu fie gajat).

  • 4.2 Carnetul de service:

    La cumpararea unui autoturism este indicat sa mai verifici si carnetul de service, prin care se certifica efectuarea reviziilor periodice in conformitate cu recomandarile constructorului. Analizarea acestui act trebuie efectuata cu mare atentie, fiind posibile falsificari ale semnaturilor ori stampilelor care insotesc o revizie.

  • 4.3 Actele vanzatorului:

    Daca ai dubii in privinta calitatii persoanei care efectueaza tranzactia, este oportuna solicitarea unui act de identitate si compararea cu inscrisurile din actele masinii.

    Daca ai negociat cu un intermediar ar fi bine sa soliciti procura notariala prin care proprietarul de drept al autovehiculului este de acord sa fie reprezentat in efectuarea tranzactiei.

1. Stabilirea bugetului »