Ghid de achizitie auto second hand

1. Stabilirea bugetului

Primul pas pe care trebuie sa-l faci in gasirea masinii “perfecte” este cel al stabilirii cat mai realiste a unui buget de investitie.

In cazul in care ai un buget limitat dar esti nehotarat in privinta marcii si modelului, utilizeaza Buget Fix. Cu acesta vezi doar anunturile ce corespund bugetului tau. Vei putea selecta vehiculele in functie de caroserie si criteriul tau de interes: pretul minim, anul de fabricatie maxim sau kilometrajul minim.

In general, bugetul tau ar fi alcatuit din:

 • 1.1 Costurile de exploatare:

  Inainte de toate trebuie sa ai in vedere contravaloarea carburantului, calculata in functie de consumul real al motorului. Nu sunt de neglijat nici costurile legate de spalarea autoturismului, taxele de drum, parcarea si alte mici cheltuieli.

 • 1.2 Costuri de intretinere:

  Pentru a mentine viitoarea ta masina intr-o stare buna este recomandat sa continui efectuarea reviziilor tehnice periodice. In general, acestea se realizeaza cel putin o data pe an sau la un interval de 15.000 km, in functie de motorizare.

  O revizie tehnica generala se compune din schimbarea filtrelor de aer si polen, inlocuirea uleiului uzat si a filtrului de ulei, verificarea sistemului de franare (starea de uzura a placutelor de frana) si a sistemului de iluminare-semnalizare.

 • 1.3 Reparatii posibile:

  In functie de starea tehnica a masinii, aceste costuri variaza foarte mult. Este bine sa utilizezi piese de origine controlata in conformitate cu recomandarile producatorului masinii, mai ales in cazul unor reparatii la sistemul de franare, directie sau in compartimentul motor.

 • 1.4 Asigurari, impozite si alte taxe:

  Inainte de a incheia contractul, verifica cu atentie actele masinii. Daca vei opta pentru un vehicul ce nu a fost inmatriculat in Romania ar fi bine sa-ti calculezi atent cuantumul taxei de poluare. Altfel, bugetul tau ar putea suferi modificari esentiale.

  Cum nimeni nu-si doreste un RCA mare, ai in vedere si capacitatea cilindrica. Autoturismele cu cilindre mari sunt taxate destul de mult. O estimare a taxei auto o poti face aici.

2. Oferte masini »