rss

BMW ConnectedDrive, de la origini pana in prezent

  1. 29/07/2011
  2. Categoria: BMW
  3. Tags: BMW, connected drive, Seria 5
    Vezi toate fotografiile (1)

    BMW ConnectedDrive, alaturi de EfficientDynamics, este una dintre directiile principale de dezvoltare pentru tehnologiile marcii. ConnectedDrive se refera acum la sistemele care fac legatura intre conducatorul auto, masina si mediu. Oficial, termenul "BMW ConnectedDrive" a avut premiera la editia 1999 a Salonului Auto de la Frankfurt.

    BMW, primul producator european care a introdus sisteme de navigatie

    BMW a fost primul producator din Europa care a oferit automobile echipate cu sisteme de navigatie, pentru ca ulterior sa dezvolte sisteme precum iDrive, NightVision, Head-Up Display, sa ofere in premiera posibilitatea conectarii Apple iPod la automobil si servicii de internet (toate acestea disponibile si in Romania).

    De la primii pasi realizati in acest domeniu, in anii 70, tehnologiile BMW ConnectedDrive s-au dezvoltat in trei directii: siguranta (sisteme precum Lane Channge Warning), confort (Head-Up Display) sau entertaiment (conectarea iPod-ului in automobil).

    Inca din prima parte a anilor '70, BMW facea primii pasi in dezvoltarea sistemelor electronice pentru automobile. Activitate de cercetare a avut ca punct central sistemele de control al sasiului, asa cum sunt sistemul de asistare a franarii ABS (1979), sistemul de control automat al stabilitatii (+ tractiunii) cu interventia franei (= ASC+T, 1989) si sistemul de control dinamic al stabilitatii (= DSC, 1999).

    Dupa introducerea primului computer de bord cu senzor extern de temperatura (1980) si dupa premiera mondiala a primului sistem de control al distantei de parcare (1991), BMW a inceput echiparea cu primele sisteme integrate de navigatie din Europa, in 1994.

    BMW Infotainment

    In 1995, BMW a devenit primul constructor de automobile care a oferit functii de televiziune in compartimentul pasagerilor. In 2001, BMW Online a devenit primul portal de pe web pentru automobile, pentru ca, in 2004, BMW sa ofere o alta premiera mondiala: prima interfata iPod complet integrata intr-un automobil.

    Din 2008, BMW a devenit primul constructor de automobile care furnizeaza acces la internet, complet integrat in masina si disponibil gratuit. Din 2010 orice automobil BMW sau MINI se poate conecta la internet prin intermediul telefonului mobil al utilizatorului, beneficiind astfel de o serie de functii unice precum WebRadio, Last Mile Navigation, Facebook si Twitter.

    Sisteme de siguranta

    La capitolul siguranta, sistemele de asistare a conducatorului, asa cum sunt Head-Up Display sau BMW NightVision, ofera informatii concise si clare fara perturbarea atentiei de la condus. În prezent, BMW Group face cercetari cu privire la sistemele de siguranta cu un nivel mai mare de automatizare care, daca este necesar, vor fi capabile nu doar sa franeze automat, ci si sa ia anumite masuri de evitare.

    De exemplu, BMW Seria 5 este astfel primul automobil din istorie (si singurul pana la aceasta data) care a obtinut 100 de puncte din 100 posibile la capitolul siguranta activa.

    ConnectedDrive, la viitor

    Asa cum demonstreaza concept-car-ul BMW Vision ConnectedDrive, automobilul va deveni, in viitor, o parte integrata dintr-o serie de retele de comunicare, inclusiv internet. Aceste sisteme nu vor face doar legatura intre automobil si lumea exterioara, ci prin functii inteligente de filtrare si sortare vor oferi doar informatiile cu adevarat relevante pentru conducatorul auto, asigurand astfel un maxim de atentie asupra traficului. Accentul este pe furnizarea informatiei exacte la momentul oportun.

    Sistemele de siguranta automatizate folosesc conexiuni precum Car-To-Car Communication sau Car-To-Infrastrcture Communication alaturi de o retea tot mai eficient monitorizata de drumuri precum cea din Real Time Trafic Information.

    Vizualizari: 2046