rss

UE: Guvernul, fortat sa schimbe taxa auto si sa restituie sumele platite anterior

  1. 30/05/2011
  2. Tags: Taxa auto, taxa poluare
    Vezi toate fotografiile (1)

    Uniunea Europeana ar putea lansa o procedura de infrigement impotriva Romaniei daca guvernul nu schimba urgent taxa auto si nu restituie sumele achitate de proprietarii de masini conform OUG 50/2008. Totodata, o sustragere de la modificarea taxei va atrage numeroase procese cu romanii care au platit sume mari la prima inmatriculare.

    Update 30 mai 2001, orele 14:50:

    Liderii coalitiei au aprobat, luni, in sedinta, impunerea taxei auto si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, la vanzarea acestora. Modificarea taxei auto se va decide in sedinta de miercuri.

    Text original 30 mai, orele 12:50

    Ministerul Justitiei a trimis un avertisment Executivului, in urma analizarii legislatiei in domeniu solicitata de Emil Boc, anunta Mediafax. Juristii sunt de parere ca, desi UE  adeclarat forma initiala a OUG 50/2008 ca fiind discriminatorie, este doar o chestiune de timp pana cand si completarile aduse ulterior nu vor fi catalogate ca fiind ilegale.

    In prezent, Guvernul analizeaza posibilitatea modificarii taxei auto, ministrului mediului, Laszlo Borbely, anuntand ca suma achitata de proprietarii de masini la prima inmatriculare ar putea fi redusa cu 20-30%.

    CEJ a fost consultata de catre Tribunalul Sibiu, unde se judeca un proces intentat de un roman care solicita restituirea sumei achitate la prima inmatriculare a unui autoturism din Germania. Curtea de Justitie Europeana a considerat taxa auto discriminatori si ilegala, in ciuda faptului ca in actul de lege nu se face referire la nationalitatea proprietarului masinii sau la statutul autoturismului.

    Guvernul analizeaza trei variante de modificare a actului normativ, urmand ca formula finala sa fie facuta publica in decursul acestei saptamani

    Referitor la cei care au achitat in baza normei de lege declarata de CEJ discriminatorie, ministrul mediului a declarat ca acestia isi pot recupera banii daca exista o decizie in instanta.

    In cazul in care Romania nu va modifica sistemul de calcul al taxei auto, Comisia Europeana ar putea sanctiona statul roman. Totodata, statul va fi obligat de instanele de judecata sa restituie sumele achitate in baza taxei auto, precum si dobanzi si cheltuieli de judecata.

    Vizualizari: 8389
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »