rss

Taxa auto actuala, valabila pana in 2013

  1. 29/09/2011
  2. Tags: Taxa auto, taxa inmatriculare, taxa poluare
    Vezi toate fotografiile (1)

    Cartea verde va trebui sa mai astepte pana in anul 2013. Pana atunci insa se va aplica taxa auto de prima inmatriculare in forma actuala, cu modificarile propuse recent, dupa ce vor trece de Parlament.

    In ceea ce priveste implementarea sistemului de tip "carte verde", exista o serie de factori care trebuie dezbatuti cu autoritatile implicate pentru a gasi cea mai buna modalitate de implementare.

    Totusi, pana in anul 2013, persoanele care vor dori sa inmatriculeze un autoturism vor fi obligate sa achite taxa auto cu ultimele modificari aduse, momentan neaprobate. Noua formula de calcul aduce o reducere de 25% a cuantumului platit de proprietar, precum si achitarea taxei de catre persoanele masinilor inmatriculate inainte de 2007, la schimbarea proprietarului.

    In plus, daca taxa de poluare platita incepand cu 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea noilor reglementarii, contribuabilii pot solicita restituirea diferentei de bani.

    Taxa auto de poluare va fi platita o singura data, la prima inmatriculare, atat pentru masinile noi, cat si pentru cele second hand.

    Formula de calcul va include criterii precum tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisiile de CO2 si deprecierea autoturismului.

    Decizia de modificare a OUG 50/2008 a fost luata dupa ce Curtea de Justie Europeana a considerat vechea formula ilegala si discriminatorie. Punctul de vedere CEJ a fost solicitat de catre Tribunalul Sibiu, unde se judeca un proces intentat de un roman impotriva statului.

    Vizualizari: 9005