rss

Taxa auto: Guvernul, obligat sa restituie 400 milioane de euro

  1. 14/08/2012
  2. Tags: Taxa auto, taxa inmatriculare, taxa poluare
    Vezi toate fotografiile (1)

    Guvernul trebuie sa restituie proprietarilor de autoturisme 400 milioane de euro incasati ilegal conform vechii legislatii privind taxa auto, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

    Numarul tot mai mare de procese castigate impotriva statului forteaza Executivul sa ia rapid o masura privind rambursarea banilor reprezentand taxa auto incasata ilegal. In acest sens, Guvernul trebuie sa adopte un act normativ prin care sa restituie banii proprietarilor de automobile, pentru a elibera instantele de corvoada proceselor intentate statului. In total, este necesara restituirea a nu mai putin de 400 milioane de euro.

    Pe langa caracterul ilegal al legislatiei anterioare privind taxa auto, ce a facut obiectul unei lungi dispute cu Comisia Europeana, in urma careia Guvernul a fost obligat sa modifice actul normativ, taxa auto a revenit in atentia presei dupa ce saptamana trecuta Rovana Plumb, noul Ministru al Mediului, a facut declaratii ambigue, demonstrand inca o data lipsa de interes fata de normele ce reglementeaza taxele la care sunt supusi cetatenii.

    "De la inceputul anului, colectarea taxei de prima inmatriculare nu s-a mai facut (...)", a declarat Plumb pentru Money.ro. Ministrul Mediului continua: "Suspendandu-se proiectul de lege nu a existat niciun venit la Fondul pentru Mediu."

    In realitate, colectarea banilor pentru prima inmatriculare a avut loc in tot acest timp, conform Legii nr. 9/2012, pentru toate autovehiculele inregistrate pentru prima data in Romania. Exceptie de la aceasta norma au facut masinile inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, pentru care taxa auto, cunoscuta si ca "taxa de prima vanzare", a fost suspendata.

    In ciuda necunoasterii situatiei actuale a legislatiei privind emisiile poluante provenite de la autovehicule, Ministerul Mediului promite o noua formula care va conduce la un taxa auto mai mica.

    Momentan, persoanele care doresc sa isi inmatriculeze masina se raporteaza la Legea nr. 9/2012 intrata in vigoare la inceputul anului, care prevede o reducere de pana la 25%, oferind totodata posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, proprietarii de masini sa poata cere restituirea sumelor reprezentand diferenta.

    Vizualizari: 17400