rss

Noua taxa auto va intra in vigoare pana la sfarsitul anului

  1. 04/11/2011
  2. Tags: Taxa auto, taxa poluare
    Vezi toate fotografiile (1)

    Noua taxa auto ar putea fi aplicata pana la sfarsitul anului, dupa ce va trece si de Camera Debutatilor. Potrivit  Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, acest lucru ar putea sa se intample in maxim o luna.    

    Noul algoritm de calcul, care prevede reducerea cuantumului cu pana la 25%, a fost deja aprobat de Senat. Proiectul a fost adoptat de 57 de senatori, 51 au votat impotriva iar patru s-au abtinut de la vot.

    Noua formula de aplicare a taxei auto va tine cont de "criterii obiective" precum tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de dioxid de carbon, norma de poluare, precum si deprecierea autoturismului (valoare calculata dupa o formula pre-stabilita).

    Taxa auto se va achitata o singura data atat pentru autovehiculele noi sau second-hand inmatriculate pentru prima data in România, indiferent de tara in care a fost produs autoturismul, cat si pentru cele inscrise inainte de anul 2007, pentru care nu a fost platita taxa de poluare.

    In privinta autoturismelor inmatriculate inainte de anul 2007, cand nu exista o astfel de taxa, achitarea acesteia, conform noii fomule de calcul, se va face in momentul transcrierii dreptului de proprietate, cumparatorul fiind obligat sa achite taxa auto.

    Proprietarii de masini care au achitat in baza OUG 50/2008 pot cere restituirea diferentei de bani rezultata in urma aplicarii noului proiect de lege, daca aceasta exista. Astfel, daca valoarea calculata conform noilor reglementari de lege este mai mica decat suma platita intre iulie 2008 si prezent, persoanele afectate pot solicita diferenta.

    Pentru autoturismele echipate cu motor diesel cu filtru de particule (fapt confirmt de RAR), taxa de poluare va fi redusa cu 25%.

    Noul proiect de lege a fost propus dupa ce Curtea de Justitie a Uniunii Europene a criticat forma actuala (OUG 58/2008), considerand-o ilegala si discriminatorie.

    Vizualizari: 8940