rss

Noua taxa auto a fost promulgata

  1. 06/01/2012
  2. Tags: Taxa auto, taxa poluare
    Vezi toate fotografiile (1)

    Noua taxa auto a trecut si de Presedintele Romaniei. Traian Basescu a semnat decretul pentru promulgarea noii formule de calcul, publicarea in Monitorul Oficial fiind o chestiune de timp. Potrivit noii legi, romanii care cumpara o masina pentru care nu s-a platit o astfel de taxa, vor fi nevoiti sa o achite.

    Taxa auto 2012 a obtinuat aprobarea Puterii Executive, dupa ce in data de 15 decembrie 2011 proiectul de lege a primit unda verde din partea Camerii Debutatilor. Singurul pas pentru ca noua taxa de poluare auto sa intre in vigoare este publicarea acesteia in Monitorul Oficial.

    Conform noii legi, va fi achitata taxa auto si in cazul autovehiculelor inmatriculate inainte de 01.01.2007, la momentul vanzarii, de catre noul proprietar. Potrivit unor estimari preliminare transmise de  Ministerul Mediului, daca toate masinile inregistrate inainte de 2007 si-ar schimba proprietarii si acestia ar cotiza dupa noua lege, ar ajunge la bugetul de stat aproximativ 331 milioane de lei.

    Autoturismele vizate sunt echipate cu motoare Euro 3 si Euro 4, ceea ce inseamna sume ce depasesc, in cele mai multe cazuri, 1.000 euro. Pentru a evita achitarea acestei taxe, unii proprietari vor renunta la gandul de a-si vinde masina sau o vor instraina cu procura, fara a semna un contract de vanzare-cumparare.

    De cealalta parte, persoanele care o platit o taxa mai mare in baza OUG 50/2008, aflata in vigoare in perioada 01.07.2008 - prezent, vor primi diferenta de bani intre vechea si noua taxa auto.

    Daca toti proprietarii de masini aflati sub incidenta acestei situatii vor cere banii inapoi, Guvernul va fi obligat sa inapoieze romanilor 200 milioane de euro.

    Noua lege prevede o reducere a cuantumului cu pana la 25% si are la baza principiul "poluatorul plateste". Taxa este calculata in functie de "criterii obiective" precum tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de dioxid de carbon, norma de poluare, precum si deprecierea autoturismului.

    Taxa de poluare se va plati o singura data, atat pentru autovehiculele noi, cat si pentru cele second-hand inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent de tara in care a fost produs autoturismul.

    Proiectul de lege a fost propus dupa ce Curtea de Justitie Europeana a emis un punct de vedere privind OUG 50/2008, considerand-o ilegala si discriminatorie.


    Vizualizari: 15432
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »