rss

Noua taxa auto a fost aprobata de Senat

  1. 01/11/2011
  2. Tags: Taxa auto, taxa poluare
    Vezi toate fotografiile (1)

    Senatorii au aprobat luni proiectul de lege care prevede reducerea taxei auto cu pana la 25%. Noua formula a fost adoptata dupa ce Curtea de Justitie a Uniunii Europene a criticat forma actuala, considerand-o ilegala si discriminatorie.

    Proiectul a fost adoptat de 57 de senatori, 51 au votat impotriva iar patru s-au abtinut de la vot. Dupa plenul Senatului, urmeaza sa se pronunte si deputatii.

    Potrivit noilor propuneri, taxa auto va fi redusa cu pana la 25%, noul algoritm de calcul avand la baza "criterii obiective": tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de dioxid de carbon, norma de poluare, precum si deprecierea autoturismului.

    In urma aplicarii tuturor acestor criterii, va rezulta o taxare corecta si reala a masinilor, ce are la baza cantitatea de emisii de noxe, considera Executivul.

    Taxa de poluare va fi platita o singura data atat pentru autovehiculele noi sau second-hand inmatriculate pentru prima data in România, indiferent de tara in care a fost produs autoturismul, cat si pentru cele înmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost achitata o astfel de taxa.

    In cazul masinilor inmatriculate inainte de anul 2007, achitarea taxei auto se va face la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate.

    Cei care au achitat in baza OUG 50/2008, pot solicita restituirea diferentei de bani rezultata in urma aplicarii noului proiect de lege, daca aceasta exista. Astfel, daca valoarea calculata conform noilor reglementari este mai mica decat suma platita intre iulie 2008 si prezent, proprietarii afectati pot cere diferenta.

    Potrivit Ministrului Mediului, Laszlo Borbely, pentru restituirea diferentei vor fi alocate fonduri de 240 de milioane de lei in acest an.

    Nu se plateste taxa auto pentru vehiculele istorice, autovehiculele acordate institutiilor publice, confiscate sau in proprietatea privata a statului, destinate competitiilor sportive.

    In cazul masinilor echipate cu motor diesel cu filtru de particule (fapt conformt de RAR), taxa de poluare va fi redusa cu 25%.

    Vizualizari: 7576