rss

Noua taxa auto, amanata de Guvern

  1. 02/06/2011
  2. Tags: prima inmatriculare, Taxa auto, taxa poluare
    Vezi toate fotografiile (1)

    Publicarea unei noi forme a taxei auto a fost amanata pentru saptamana viitoare, dupa ce Guvernul a hotarat ca luarea unei astfel de decizii presupune si analizarea problemelor juridice care ar putea surveni prin modificarea legislatiei in vigoare.

    Desi nu avem o formula clara a viitoarei taxe de prima inmatriculare, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca taxa auto se va aplica si autovehiculelor inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, la vanzarea acestora. Totodata, oficialul a afirmat ca suma achitata de proprietarii de masini la prima inmatriculare va fi mai mica cu 20-30% fata de cea actuala.

    In urma cu aproximativ doua saptamani oficialitatile analizau trei variante pentu formula de calcul a taxei. Una dintre propuneri era transformarea taxei de poluare impusa la data primei inmatriculari intr-o taxa de poluare anuala, separat de impozitul pe proprietate.

    Guvernul a luat decizia de a modifica OUG 50/2008 dupa ce Curtea de Justitie Europeana, la solicitarea Tribunalului Sibiu, a considerat taxa auto ilegala si discriminatorie, desi nu in actul de lege nu se face referice la nationalitatea proprietarului masinii sau la statutul autoturismului.

    Proprietarii de masini care au achitat taxa auto in anii anteriori isi pot recupera banii numai daca exista o decizie judecatoreasca in acest sens, a declarat Laszlo Borbely in urma cu cateva saptamani.

    Vizualizari: 10344