rss

Guvernul va modifica taxa auto pana in februarie

  1. 07/12/2007
  2. Tags: Taxa auto
    Vezi toate fotografiile (1)
    Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, ieri, ca Guvernul Romaniei va modifica taxa de prima inmatriculare pana in luna februarie 2008, modificarile urmand a le transmite Comisiei Europene.

    Modificarile vor viza atat cuantumul taxei, cat si sfera de aplicabilitate. Guvernul apreciaza insa ca nu exista o baza legala pentru returnarea banilor incasati pana acum, a mai precizat Vosganian.

    Vosganian a spus ca modificarile vor viza o mai buna corespondenta intre nivelul taxei si valoarea de piata a masinii, redefinirea termenului de masina noua si introducerea unor proceduri de contestare pentru persoanele care se simt nedreptatite.

    "Proiectul de modificare va fi aprobat prin ordonanta de urgenta, iar Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament",
    a mai spus Vosganian.

    Potrivit ministrului Finantelor, cei care au achitat taxa nu isi vor primi banii inapoi, asa cum a declarat Laszlo Kovacs, comisarul european pentru taxe.

    "Cei care au platit taxa, au facut-o in virtutea unei legi existente", a precizat Vosganian. "Nici o instanta nu dat vreo decizie ca aceasta taxa nu este in spiritul legislatiei UE. Daca acest caz nu ajunge la Curtea Europeana de Justitie nu avem nici o baza legala de a o returna", a punctat ministrul.

    Comisia Europeana a decis, saptamana trecuta, sa deschida a doua etapa a procedurii de infringement (incalcare a tratatului) impotriva Romaniei privind taxa de prima inmatriculare, considerand ca raspunsurile autoritatilor romane au fost nesatisfacatoare.

    Comisarul european pentru taxe, Laszlo Kovacs, a declarat ca si in cazul in care procedurile de infrigement se opresc inainte sa se ajunga la Curtea Europeana de Justitie, autoritatile romane ar trebui sa dea garantii ca vor da banii înapoi, in caz contrar procedurile urmand sa fie continuate.

    CE a acordat un termen de doua luni pentru schimbarea legislatiei, ulterior fiind posibil sa actioneze statul roman la Curtea Europeana de Justitie.
    Vizualizari: 1179