rss

CE vrea noi modificari pentru taxa auto pe poluare

  1. 12/03/2008
  2. Tags: Comisia Europeana, Taxa auto
    Vezi toate fotografiile (1)
    Comisia Europeana este de acord cu cresterea cuantumului taxei de prima inmatriculare pentru masinile non-Euro si Euro 1, dar cere introducerea criteriului privind emisiile de dioxid de carbon si pentru masinile Euro 3, nu doar pentru Euro 4.

    Insa, conform unor reprezentanti ai Guvernului, aplicarea criteriului noxelor emise pentru masinile Euro 3 se loveste de o problema tehnica, pentru ca nu toate autovehiculele ce respecta acest nivel de poluare au trecut in cartea tehnica nivelul emisiilor de CO2. Acest lucru, spun reprezentantii Executivului, duce la o discriminare intre proprietarii aceluiasi tip de masina. De cealalta parte, pentru autovehiculele Euro 1 si Euro 2, taxarea se va face tinandu-se cont de catalizator.

    Pentru masinile non-Euro taxa va creste comparativ cu grila de taxare anterioara, dorindu-se descurajarea achizitionarii acestui tip de automobile, luandu-se in calcul faptul ca din 2011 pe teritoriul Uniunii Europene se va interzice circulatia acestui gen de autovehicule.

    Ultima propunere referitoare la taxa auto ce a fost trimisa Comisiei Europene, a treia de pana acum, include recomandarile ONG-urilor si ale Parlamentului Romaniei cu privire la emisiile poluante.

    Intre timp, la nivel inalt circul continua: Presedintele Romaniei, Traian Basescu, il someaza pe premierul Calin Popescu-Tariceanu sa renunte la taxa auto si sa restituie banii incasati pana acum. In replica, acesta acesta din urma spune ca taxa nu va fi anulata si il acuza pe Seful Statului ca nu doreste altceva decat capital electoral.
    Vizualizari: 1224