rss

Taxa auto da din nou batai de cap guvernantilor!

  1. 28/12/2009
  2. Tags: Taxa, Taxa auto

Guvernul Romaniei a cerut Comisiei Europene prelungirea perioadei de exceptare de la plata taxei de prima inmatriculare a autovehiculelor noi Euro 4 cu inca 6 luni, dar solicitarea nu a fost acceptata. Potrvit informatiilor aparute pe site-ul Mediafax, oficialii romani vor incerca sa gaseasca alte alternative pentru sustinerea vanzarilor de automobile noi.

In urma cu un an, pentru a stopa invazia de masini second hand aduse din alte tari si vandute in Romania, guvernul hotara exceptarea de la plata taxei auto a masinilor noi care indeplinesc normele de poluare Euro 4 cu motorizari de pana la 2,0 litri. Decizia este valabila doar pana la finele lui 2009, astfel ca incepand de la 1 ianuarie 2010 se va plati o taxa de minimum 360 euro pentru orice masina noua la inscrierea ei pe teritoriul Romaniei.

In ultima perioada, statul roman a purtat mai multe discutii cu reprezentantii CE pentru prelungirea perioadei de exceptare de la plata taxei de poluare, dar raspunsul nu a fost unul favorabil. Problema autoritatilor romane vine din faptul ca, in momentul in care va inceta exceptia de plata, industria romaneasca de automobile va fi dezavantajata in fata autoturismelor inmatriculate pentru prima data intr-o alta tara membra UE, pentru ca masinile care au fost inmatriculate in ultimul an in Uniunea Europeana (cat timp a fost valabila exceptarea de la plata taxei) si care vor fi aduse in Romania vor beneficia, in continuare, de neplata taxei! Si asta pentru ca in textul initial al actului normativ de scutire de la taxa auto se preciza ca taxa perceputa la inmatricularea masinilor noi sa fie suspendata pentru vehiculele Euro 4 cu motorizari de pana la 2.000 centimetri cubi inmatriculate pentru prima data in Romania si in Uniunea Europeana.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a spus insa ca in zilele urmatoare va promova o ordonanta de urgenta referitoare la taxa auto prin care se va stabili clar perioada in care masinile noi aduse in tara inainte de 31 decembrie 2010 pot fi inmatriculate fara a se plati taxa auto.

Vizualizari: 11363