rss

Test-Drive: Noul Volvo S80 (cu video) - Lux scandinav

  1. 14/10/2008
  2. Categoria: Volvo
  3. Tags: S80, S80 2.0D, Volvo
    Vezi toate fotografiile (29)

    Mergi pe strada si la un moment dat vezi un Volvo oprind la semafor. Automat, intorci capul dupa masina ca sa o admiri, dar si ca sa vezi cine se afla in spatele volanului. In cele mai multe dintre cazuri, la volan se afla o persoana distinsa, foarte probabil inteligenta, bine imbracata si cu ochelari de soare de firma la ochi.

    Poate ca unii ar fi tentati sa creada ca soferul respecta aceste coordonate doar ca sa dea bine si sa atraga toate privirile asupra lui. Ei bine, nu este si cazul celor care conduc un Volvo si, mai ales, un S80. Noua versiune a limuzinei de lux a scandinavilor este mai aratoasa (chiar daca nu a suferit modificari majore), mai puternica, mai rafinata si chiar mai placuta la condus, elemente adunate sub un pret care defineste mai degraba un model german decat suedez.

    Odata urcat in noul S80, primul lucru pe care l-am remarcat au fost scaunele din piele perforata gri-pearl, care sunt pe cat de luxoase, pe atat de confortabile si beneficiaza de o combinatie unica de functii de masaj si ventilatie.

    Cu siguranta, acestea sunt printre cele mai confortabile (daca nu chiar cele mai confortabile) scaune in care am avut ocazia sa calatoresc. Este genul de scaune pe care te astepti sa le gasesti in acele limuzine de lux cu sofer, nicidecum intr-o masina de familie, fie ea si Volvo. Dar, nu-i asa, cand spui Volvo, spui confort si siguranta inainte de orice.

    Doriti sa achizitionati o versiune diesel de la o marca presigioasa si aveti un buget de circa 30.000 de euro? Ei bine, la acesti bani, puteti uita de alternativele de lux germane Mercedes si BMW. Doar Audi si Volvo va pot ajuta in acest caz, primul cu deja cunoscutul model A6 2.0TDI , iar cel din urma cu versiunea 2.0D a lui S80.

    In mod normal, modelul din Ingolstadt pare sa transeze in favoarea sa duelul cu rivalul scandinav, insa in situatia de fata, mult mai modernul S80 este produsul mai atragator, venind sa confirme, daca mai era nevoie, ca marca suedeza a fost dintotdeauna o alternativa excelenta la masinile germane.

    Propulsorul care echipeaza noul S80 este un turbodiesel de 2,0 litri, care dezvolta 136 CP si 320 Nm de cuplu. Motorul confera masinii suficienta putere pentru ca proprietarul sa nu mai fie nevoit sa plateasca in plus fie pentru celelalte variante pe motorina ale lui S80, de 163 CP si 185 CP. Motorul de 2,0 litri este conectat la o transmisie manuala cu 6 rapoarte.

    Inovatia primara a noului S80 este design-ul evolutionist, desi la prima vedere pare similar cu modelul pe care il inlocuieste, multi considerand chiar ca a doua generatie este mai degraba o versiune restilizata a predecesorului sau.

    In fapt, noul Volvo S80 dispune de un design exterior complet schimbat. Toate formele si materialele reprezinta o continua dezvoltare a limbajului de design al suedezilor. Noul S80 afiseaza un exterior mai compact, mai dinamic si mai tineresc.

    La partea din fata se remarca noua grila frontala mai mare pe care sta logo-ul Volvo, spoilerul cu un aspect mai sportiv ce incorporeaza noile faruri de ceata si o priza de aer mai mare, capota care este acum mai bombata, in timp ce la partea posterioara au fost montate stopuri mai mari decat la vechea generatie, precum si un spoiler redesenat.

    De asemenea, acoperisul a fost la randul lui revizuit, in timp ce panourile laterale ale masinii nu mai sunt asa de profilate ca inainte. In timp ce lungimea masinii este aceeasi, noul S80 este mai lat si mai inalt, iar ampatamentul si ecartamentele fata/spate au fost marite. Asta se traduce printr-un spatiu mai mare la interior pentru cap, genunchi si umeri, mai ales pentru pasagerii din spate.

    Armonios, spatios si relaxant. Asta este prima impresie pe care noul Volvo S80 ti-o ofera. Interiorul este inspirat din designul produsului scandinav, accentul fiind pus pe suprafete netede, materiale originale placute la atingere, finisaje premium si functionalitate buna.

    Exista masini in care te urci si constati plusuri si minusuri, insa in Volvo ai parte doar de plusuri. Incepand cu scaunele despre care va vorbeam (ventilate fiind, mentin o temperatura redusa in timpul verii si o temperatura ridicata in timpul iernii) si terminand cu senzatia de premium si exclusivitate pe care masina ti-o ofera.

    Sentimentul de confort este dat si de tehnologia exceptionala, care a fost creata pentru a fi usor folosita de catre sofer. Nu exista multe butoane sau meniuri computerizate cu multe ramuri, ci totul este simplu pentru un confort sporit la volan.

    Forma trapezoidala a instrumentelor de bord, tipica pentru Volvo, a fost mentinuta, in timp ce consola centrala ultra-ingusta suspendata, pe care se afla butoanele clasice dau un stil rafinat si eleganta interiorului, a fost imprumutata de la „fratii” mai mici S40 si V50, pe noul S80 fiind ceva mai groasa datorita plusului de tehnologie. La toate acestea se adauga sistemul audio performant cu 12 difuzoare si mufa suplimentara pentru conectarea iPod-ului.

    Noul Volvo S80 ofera o experienta de condus de-a dreptul relaxanta la drum lung ce poate fi comparata cu alte modele din segmentul premium mult mai scumpe. Tinuta de drum este ideala, masina raspunde perfect la comenzi, directia este exacta, iar suspensiile „inghit” foarte bine denivelarile din carosabil.

    Totodata, masina este extrem de rafinata, zgomotele de vant si de drum la viteze mari nefiind resimtite in habitaclu datorita izolarii fonice foarte bune.

    Versiunea pe care am testat-o era echipata cu propulsorul diesel de 2,0 litri si 136 CP, care este disponibil doar cu transmisie manuala cu 6 trepte. Acesta este extrem de vioi, mai ales la turatii mari, datorita cuplului de 320 Nm, oferiti inca de la 2.000 rpm. Datorita acestui cuplu, noul S80 reuseste sa atinga „suta” in 10,4 secunde si o viteza de top de 200 km/h.

    DETALII TEHNICE
    VOLVO S80 2.0D 136 CP
    Motor:
    turbo common rail, 4 cilindri, montat in fata
    Combustibil: motorina
    Cilindree: 1.997 cmc
    Putere maxima: 136 CP / 4.000 rpm
    Cuplu: 320 Nm / 2.000 rpm
    Demaraj 0-100 km/h: 10,4 secunde
    Viteza maxima: 200 km/h
    Consum mediu: 5,7 litri/100 km
    Emisii CO2: 151 g/km
    Transmisie: manuala, 6 trepte
    Lungime: 4.851 mm
    Latime: 1.861 mm
    Inaltime: 1.493 mm
    Ampatament: 2.835 mm
    Ecartament fata/spate: 1.588/1.585 mm
    Greutate: 1.646 kg
    Rezervor: 70 litri
    Portbagaj: 480 litri
    Pret de pornire: 28.800 euro fara TVA (34.272 euro cu TVA inclus) pentru versiunea S80 2.0D Kinetic

    Vizualizari: 2902