rss

VW lansa primele modele verzi cu 3 decenii in urma (cu video)

  1. 15/08/2008
  2. Tags: Golf, Bluemotion, EV, Golf, Volkswagen
    Vezi toate fotografiile (1)


    Pentru a se alinia cu ultimele tendinte referitoare la reducerea consumului de combustibil si a emisiilor poluante, Volkswagen a pus la punct tehnologia BlueMotion. Insa putini stiu ca germanii au mai incercat in trecut, cu foarte multi ani in urma, cel putin doua variante "verzi".

    Lucrurile se intamplau pe la inceputul anilor '80, cand grupul VAG descoperise solutia prin care se puteau economisi cateva picaturi de combustibil. Acea tehnologie a fost denumita "E" si era folosita la modelele mai mari, ca VW Passat sau Audi 100. Obiectivul era atins cu ajutorul unui buton pozitionat pe volan, care oprea motorul in trafic, la semafoare sau cand se statea mult in coloana. Propulsorul revenea la viata cand era angajata treapta intai a cutiei de viteze, nemaifiind necesara rasucirea cheii in contact. Va suna cunoscut? In mare, cam asa procedeaza ultra-modernul sistem Stop/Start, insa o face automat!

    Modelul Volkswagen Golf E lansat in 1981 avea inscris pe schimbatorul de viteze 3+E, insa economia de combustibil se realiza doar printr-o aerodinamica revizuita in zona montantilor fata, a pneurilor inguste si a indicatorului care avertiza soferul cand trebuie schimbate treptele de viteza. Aceasta versiune era dotata cu motorul pe benzina de 50 CP sau diesel-ul de 54 CP.

    In ceea ce priveste EV, cea de-a doua tehnologie "verde" aplicata de Volkswagen cu ani in urma, aceasta a fost lansata in 1995, avand ca baza cea de-a treia generatie a modelului Golf. Este vorba despre un Golf 3 electric, care folosea 16 baterii ce ii dadeau o putere maxima de 24 CP. Aceasta solutie nu a "prins" pentru ca greutatea de 480 kg pe care o aduceau in plus acumulatorii conferea autoturismului performante nu tocmai demne de invidiat: sprintul de la 1 la 100 km/h se obtinea in 27 de secunde! In plus, acest Golf putea transporta maxim 4 persoane, viteza maxima nu depasea 100 km/h, iar autonomia era de 70 kilometri vara si 40 kilometri pe timp de iarna. Da, dar avea sistem de reciclare a energiei la franare!

    In urmatorul filmulet este prezentat un Volkswagen Golf electric, insa nu am reusit sa gasim si o varianta in engleza, astfel ca trebuie sa va multumiti cu limba ceha.

    Vizualizari: 1234