rss

Update: Noua taxa auto, publicata in Monitorul Oficial. De cand se aplica?

  1. 12/01/2012
  2. Tags: Taxa auto, taxa poluare
    Vezi toate fotografiile (1)

    Noua taxa auto a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei pe 10 ianuarie 2012. Legea va intra in vigoare in termen de trei zile de la publicare si va putea fi aplicata dupa ce Guvernul va aproba normele metodologice, care vor fi elaborate in termen de 15 zile de la data publicarii.

    Update 12 ianuarie 2012

    Executivul a aprobat normele metodologice de aplicare a legii privind emisiile de noxe provenite de la autovehicule, care intra in vigoare pe 13 ianuarie. Cei care au achitat in baza OUG 58/2008 o suma mai mare decat rezulta din calcularea dupa noua formula se pot adresa ANAF incepand cu 16 ianuarie.

    Cererile de restituire vor fi depuse la organele fiscale de competenta alaturi de: documentul doveditor al achitarii taxei pe poluare/ taxei speciale pentru autoturisme (chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont), copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora.

    Solicitarile vor fi solutionate in termen de 45 zile. Calculeaza aici noua taxa auto.

    Noua taxa se aplica numai masinilor care se inmatriculeaza incepand din 13 ianuarie 2012.

     

    11 ianuarie 2012

    Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede reducerea cuantumului cu pana la 25% si are la baza principiul "poluatorul plateste". Modalitatea de calcul este unitara si tine cont de criterii obiective precum tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de dioxid de carbon, norma de poluare, precum si deprecierea autoturismului.

    Taxa de poluare se va plati o singura data, atat pentru autovehiculele noi, cat si pentru cele second-hand inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent de tara in care a fost produs autoturismul.

    Dupa ce Executivul va aproba normele de aplicare, taxa auto se va achita si in cazul autovehiculelor inmatriculate inainte de 01.01.2007, la momentul transcrierii dreptului de proprietate, de catre noul proprietar.

    Daca toate masinile inmatriculate inainte de 2007 si-ar schimba proprietarii si acestia vor achita noua taxa, bugetul de stat ar primi 331 milioane de lei, potrivit unor estimari preliminare transmise de  Ministerul Mediului.

    Persoanele care au achitat o taxa mai mare in baza OUG 50/2008, aflata in vigoare in perioada 01.07.2008 - prezent, vor primi diferenta de bani intre vechea si noua taxa auto. Suma respectiva va fi redusa prin compensare cu eventuale datorii fiscale neachitate de acestia.

    Pentru autoturismele inmatriculate in perioada 1 ianuarie 2007 – 1 iulie 2008 nu va trebui achitata taxa de poluare in noua forma, intrucat ele au fost supuse unei sarcini fiscale similare.

    Nu se achita taxa auto pentru autovehiculele incadrate in categoria vehiculelor istorice, cele acordate unor institutii ale statului, confiscate sau intrate in proprietatea privata a statului si acordate cu titlu gratuit.

    Vizualizari: 10985
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »