rss

Timbrul de mediu, platit si in cazul masinilor dobandite prin partaj

  1. 31/07/2013
  2. Tags: Taxa auto, timbru mediu
    Vezi toate fotografiile (1)

    Autovehiculele dobandite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata timbrului de mediu, eliminandu-se astfel ultima gaselnita a romanilor de a fenta taxa auto. Noua reglemantare va intra in vigoare in luna septembrie.

    Autovehiculele dobandite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata timbrului de mediu, autoritatile descoperind ca sunt masini second-hand cumparate din statele Uniunii Europene in coproprietate, asupra carora se face partajul la notariat, inainte de inmatricularea in tara.

    In prezent, autovehiculele dobandite prin partaj fac exceptie de la plata timbrului de mediu, situatie care va fi insa eliminata de Guvern prin ordonanta.

    "S-a creat un mecanism de eludare a platii timbrului prin achizitionarea unui autovehicul second-hand din spatiul comunitar in coproprietate, iar anterior inmatricularii acestuia coproprietarii fac partajul pe cale notariala, prin buna invoiala, asupra autovehicului respectiv. Prin urmare, prin neplata timbrului de mediu de catre coproprietarul dobanditor, se creeaza atat o discriminare intre beneficiarii exceptiei si cei care sunt obligati la plata timbrului prin achizitionarea autovehicului second-hand tot din spatiul comunitar, cat si un prejudiciu adus bugetului general consolidat", explica Guvernul in document.

    Acelasi mecanism de eludare se aplica si in cazul autovehiculelor noi, achizitionate in regim de coproprietate, prin partajarea pe cale notariala a autovehiculului inaintea inmatricularii.

    Noua taxa auto, aplicata sub forma unui timbru de mediu si intrata in vigoare in luna martie, conduce la o crestere medie de 10% a sumei de achitat in cazul masinilor Euro4 si Euro3, precum si la o scadere de 60-90% pentru autovehiculelele Euro 2, Euro 1 si non-euro.

    Mai mult decat atat, in cazul persoanelor care au dat statul in judecata pentru restituirea taxei incasate ilegal si au primit contravaloarea taxei, noul timbru va fi achitat la transcrierea dreptului de proprietate, de catre cumparator.

    Taxa va ramane la acelasi nivel pentru masinile Euro 5, in timp ce pentru Euro 6, autovehiculele hibride si electrice, nu va fi achitat noul bir.

    Vizualizari: 49282
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »