rss

Update: Afla cum se va aplica noua taxa auto

  1. 17/06/2011
  2. Tags: Taxa auto, taxa inmatriculare, taxa poluare
    Vezi toate fotografiile (1)

    Noua formula de calcul a taxei auto va intra in vigoare de la 1 iulie 2011. Cuantumul va fi redus cu 30%, iar proprietarilor care au achitat in baza OUG 50/2008 li se va restitui diferenta intre vechea taxa si actuala. Totodata, se impune plata taxei la prima vanzare a autoturismelor inmatriculate in tara inainte de anul 2007.

    Update 6 iunie 2011, orele 14:00

    Modificarile propuse de Guvern vor intra in vigoare incepand cu data de 1 iulie 2011, daca acesta va fi aprobat.

    In cazul celor care au achitat taxa auto in perioada 1 iulie 2008 - 30 iunie 2011, acestia vor primi despagubiri care constau in diferenta intre vechea norma de lege si cea modificata. Banii vor fi restituiti la cererea proprietarului adresata organului fiscal.

    In plus, se va impune plata taxei la prima vanzare a masinilor inmatriculate in tara inainte de anul 2007, cu o reducere a cuantumului de circa 30%.

    Text original 6 iunie 2011, orele 11:50

    Proprietarii de masini care au achitat taxa auto conform OUG 50/2008 isi vor primi banii inapoi numai daca si-au inmatriculat autoturismul incepand cu ianuarie 2011. Se pare ca aceasta este noul proiect de lege discutat de guvern si transmis Parlamentului pentru dezbatere, anunta Mediafax.

    In plus, se va pastra principiul de aplicare a taxei auto la prima vanzare a unei masini inmatriculate anterior. Momentan nu a fost luata o decizie finala. Noile norme de lege vor fi aplicate dupa avizul Parlamentului, si nu in perioada imediat urmatoare.

    Dupa o sedinta de Guvern anterioara, se vehiculase ideea restituirii sumelor achitate in baza OUG 50/2008, considerata ilegala si discriminatorie, tuturor proprietarilor de masini, incepand cu 2008, anul instituirii ordonantei de urgenta.

    Tot atunci, a fost anuntata o reducere de  30% fata de nivelul actual pentru toate tipurile de motoare, mai putin pentru cele Euro 5 si pentru cele mai poluante din categoria non-euro. Astfel, cele 30 de procente in minus se vor aplica in cazul motorizarilor Euro 4, Euro 3, Euro 2, Euro 1 si non-euro, indiferent de capacitatea cilindrica.  

    Se vor abate de la aceasta regula autovehiculele non-euro de 2.001-3.000 centimetri cubi, pentru care taxa scade doar cu 12%, si de peste 3.000 centimetri cubi, unde taxa ramane aceeasi. Taxa auto pentru masinile Euro 5 ramane neschimbata.

    Actul de lege va fi modificat dupa ce Curtea de Justitie Europeana a considerat actuala formula de calcul discriminatorie si ilegala. Punctul de vedere CEJ a fost solicitat de catre Tribunalul Sibiu unde se judeca un proces intentat de un roman impotriva statului.

    Informatiile ce vin de la o saptamana la alta privind noua taxa auto nasc si mai multa confuzie privind noile modificari. Dincolo de imaginea neclara, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca taxa auto se va aplica si autovehiculelor inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, la vanzarea acestora.

    Asteptam cu interes urmatoarea sedinta de Guvern si noutatile adiacente.

    Vizualizari: 26432