rss

Tot ce trebuie sa stii despre injectoarele auto

  1. 19/04/2021
    Vezi toate fotografiile (1)

    Functionalitatea autoturismului pe care il conducem se numara printre prioritatile multor soferi. Nici nu este de mirare, intrucat modul in care ne putem bucura de masina se reflecta in atitudinea fiecarui sofer in parte. 
    La ora actuala, avem marele avantaj de a alege intocmai autoturismul compatibil cu nevoile si cerintele noastre. Sta in responsabilitatea fiecaruia dintre noi sa decida insa care sunt acestea, precum si sa gaseasca cele mai bune solutii in cazul aparitiei defectiunilor tehnice. In aceasta categorie intra si injectoarele auto, reprezentand o componenta cu un rol extrem de important in pastrarea unei functionalitati optime autoturismului. Ramai alaturi de noi si descopera, in randurile urmatoare, tot ce trebuie sa stii despre acestea!
    Ce sunt injectoarele auto?
    Din punct de vedere tehnic, injectoarele auto reprezinta dispozitive electromagnetice care indeplinesc rolul de debitare, pulverizare si directionare a combustibilului. Acesta urmeaza sa ajunga in portul supapei din galeria de admisie. De asemenea, injectoarele de combustibil contribuie la asigurarea unui jet unitar sau divizat, imbunatatind densitatea carburantului. Pentru a intelege mai bine arhitectura unui injector, este important sa stim ca acesta este format din:
    • Carcasa injectorului – realizata fie din metal, fie din plastic;
    • Conexiuni electrice – in numar de doua, avand rolul de a alimenta cu energie electrica;
    • Filtru – existent in partea superioara si jucand un rol esential in prevenirea patrunderii impuritatilor in motor;
    • Supapa injectorului – cunoscuta ca fiind elementul pe care il actioneaza un solenoid.
    In plus, sistemul cuprinde si un calculator de injectie, alaturi de o pompa de injectie. Este important de precizat faptul ca injectoarele motoarelor pe benzina nu indeplinesc functii multiple. Pe de alta parte, cele pe baza de motorina indeplinesc si rol de pompa. Acestea se monteaza pe galeria de admisie si interzic patrunderea aerului nedorit in motor.
    Ce probleme pot sa apara la nivelul injectoarelor auto?
    Chiar daca injectoarele auto indeplinesc un rol esential in functionarea motoarelor moderne, acestea sunt deseori supuse problemelor si chiar defectiunilor. Întrucat se bazeaza destul de mult pe tehnologia electronica, sunt destul de vulnerabile in raport cu disfunctiile mecanice. Printre cel mai des intalnite probleme se numara:
    • Blocarea – poate aparea atat la interior, cat si la exterior. Blocarea injectoarelor auto pe interior se datoreaza defectarii duzei combustibilului. În acelasi timp, injectoarele auto blocate pe exterior se datoreaza acumularii de rugina. Astfel, debitul de benzina sau cel de motorina nu mai are control suficient;
    • Infundarea – se datoreaza acumularii reziduurilor in injectoare, putand fi stopat prin intermediul unui proces complet de curatare in atelier. Astfel, rugina din interior va putea fi eliminata, in timp ce circulatia benzinei si motorinei prin injector va fi, de asemenea, reluata. Înfundarea injectoarelor auto este des intalnita la nivelul motoarelor diesel;
    • Murdaria – atat scurgerile de aditivi si de ulei, precum si actiunea combustibililor genereaza acumulari pe sectoare. În aceste situatii, te poti astepta la perturbari ale fluxului de carburant, care vor necesita interventii mecanice pentru curatarea murdariei.
    Cum iti poti da seama ca un injector este defect?
    Identificarea simptomelor asociate injectoarelor defecte sta in responsabilitatea fiecarui sofer in parte, indiferent de nivelul de experienta. Printre cel mai des intalnite (si care sa iti ridice un semn de intrebare) se numara:
    • Aparitia unor emisii urat mirositoare – ori de cate ori ai parte de un miros neplacut de combustibil in interior, este cazul sa iti pui cateva intrebari. Mirosul reprezinta un semn clar asociat faptului ca exista scurgeri de carburant, ale caror cauze se rezuma la blocarea injectoarelor;
    • Existenta vibratiilor neregulate – se datoreaza finalizarii unui ciclu de combustie complet, pe parcursul caruia motorul nu dispune de suficient combustibil. Rezultatul direct al acestui aspect se traduce prin trepidatii si detonari. În plus, atunci cand accelerezi, exista posibilitatea sa ai parte de rateuri sau de pierderi de putere;
    • Identificarea unui consum excesiv de carburant – acest aspect este mult mai usor de observat in cazul motoarelor pe baza de motorina. În timp ce injectoarele se defecteaza, acestea ofera acces direct in motor a unei cantitati ce combustibil ce depaseste cu mult limita normala.
    Atunci cand alegeti un nou injector pentru inlocuire, acordati atentie compatibilitatii unui anumit model cu masina dvs., adesea aceste informatii sunt disponibile imediat in descrierea injectorului selectat. Va fi mai corect sa alegeti injectoare comparand codul VIN al masinii. Va fi problematic sa alegeti o duza adecvata numai pe baza caracteristicilor tehnice. Este mai bine sa cititi manualul de instructiuni, sa aflati codurile injectoarelor vechi si sa le cumparati pe aceleasi sau similare. Cercetam, Injectorul VDO este conceput pentru multe modele de masini Citroen, Ford, Mazda, Peugeot si Volvo. De exemplu, aceasta piesa se potriveste cu CITRON DS5 Hatchback (11.2011 - 07.2015 an model, 112 - 114 CP, motor diesel) si nu se potriveste cu acelasi model de masina, dar cu un an de model diferit.

    Vizualizari: 3133