rss

Toate fabricile de automobile ale BMW Group vor fi digitalizate folosind scanarea laser 3D pana la inceputul anului 2023

  1. 10/07/2022
    Vezi toate fotografiile (1)

    Pana la inceputul lui 2023, BMW Group va avea o scanare digitala a fiecarei uzine de automobile din intreaga lume. In acest fel compania imbina lumea reala cu cea virtuala si profita de potentialul enorm de planificare extrem de eficienta a viitoarelor structuri din fabrici si unitati de productie. "Acest lucru ne deschide posibilitati cu totul noi de a implementa atat o noua planificare extinsa, cat si o remodelare la scara mai mica a structurilor existente intr-o maniera extrem de eficienta, precisa si flexibila", spune Michele Melchiorre, director BMW Group pentru sisteme de productie, planificare, ateliere si constructie de uzine.
    Alaturi de stiinta datelor si inteligenta artificiala, planificarea virtuala este un element central al digitalizarii in cadrul viziunii strategice a productiei BMW: BMW iFACTORY. Obiectivul este de a face ca planificarea si simularea tuturor proceselor si a intregului sistem de productie sa fie virtuale 100%. Virtualizarea duce planificarea tuturor proceselor la un nou nivel, permitand colaborarea in timp real intre diferite locatii si pe diferite fusuri orare. "Planificarea productiei poate integra produsul virtual in uzina virtuala intr-un stadiu incipient. Acest lucru reduce efortul de planificare si cheltuielile de capital si, in acelasi timp, se asigura ca procesele sunt mai eficiente si mai stabile in timpul lansarii in productie", explica Melchiorre.
    Pentru viitoarele structuri de productie complet noi, BMW Group se va baza pe cooperarea cu NVIDIA si platforma sa software Omniverse. "Intram intr-o noua dimensiune a planificarii fabricii", subliniaza Melchiorre. Aceasta inseamna ca planificatorii pot efectua o prezentare virtuala a fabricilor BMW Group in orice moment, de oriunde. Ei pot dezvolta impreuna sisteme de productie in lumea virtuala, pot compara cele mai bune practici si pot impartasi informatii rapid si usor in retea. "Acestea formeaza baza pentru planificarea si dezvoltarea noii noastre fabrici de automobile din Debrecen, in Ungaria", continua Melchiorre: "In prezent, cu aproximativ trei ani inainte de lansarea seriei, suntem deja capabili sa simulam virtual procesele de baza la viitoarea noastra uzina."
    BMW Group isi digitalizeaza fabricile existente in cooperare cu NavVis. Compania start-up din München este considerata unul dintre cei mai importanti furnizori mondiali de tehnologie in domeniul scanarii si crearii unor omologi digitali. Scanerele laser 3D mobile vor fi folosite pentru a crea imagini panoramice fotorealiste, planuri de etaj si diagrame de dispersie pentru toate uzinele de automobile BMW Group pana la inceputul anului 2023. Aceste reprezentari sunt precise pana la ultimul detaliu, inclusiv toate structurile cladirilor, facilitatile si zonele exterioare.
    Din noiembrie 2020, aproximativ patru milioane de metri patrati de spatiu interior si noua milioane de metri patrati de spatiu exterior de la uzinele BMW Group au fost scanati folosind sisteme portabile de scanare mobile si sisteme de drone. Drept urmare, omologii digitali sunt deja disponibili pentru fabrica americana din Spartanburg, fabrica principala din München si uzina din Regensburg. Uzinele din Dingolfing, Leipzig si Tiexi (China) vor fi capturate si ele pana in luna septembrie a acestui an. Pana in primavara lui 2023, datele digitale vor fi disponibile si pentru fabricile BMW Group din Mexic, Africa de Sud, Marea Britanie si Dadong, China. Ulterior, platforma NavVis IVION Enterprise va crea o imagine digitala a realitatii - Digital Twin - din aceste volume uriase de date.
    Aproximativ 15.000 de angajati BMW lucreaza deja cu aceste date, folosind un software bazat pe cloud si web, numit BMW Factory Viewer. Cu ajutorul acestui software si cu doar cateva clicuri, uzinele existente pot fi inspectate virtual, punctele specifice ale productiei pot fi gasite prin punctele de interes (POI), iar masuratorile efectuate foarte precise.
    De asemenea, sistemul permite sa fie taiate sectiuni individuale ale scanarilor 3D si sa fie puse la dispozitia furnizorilor externi, de exemplu. Acest lucru economiseste timp si efort pe perioada planificarii productiei, imbunatateste colaborarea cu interfetele interne si externe si elimina erorile de planificare.
    De asemenea, tehnologia de scanare 3D permite ca proiectele de remodelare la scara mai mica si mare de la uzinile BMW sa fie transferate rapid si usor in lumea digitala, folosind asa-numitul proces de rescanare. Compania lucreaza in acest domeniu la dezvoltarea propriilor roboti de scanare autonomi pentru a mentine actuale datele de baza digitale pe termen lung, fara a necesita efort suplimentar de personal. In acest scop, BMW Group utilizeaza solutii interne, cum ar fi Smart Transport Robot (STR) dezvoltat de subsidiara BMW Group, IDEALWORKS. Michele Melchiorre: "Parteneriate precum cele cu NVidia si NavVis ne permit sa combinam spiritul nostru de pionier si cunostintele de procese cu tehnologii de ultima ora."
    Reteaua de productie BMW Group
    Timp de decenii, BMW Group s-a pozitionat ca un etalon in ceea ce priveste tehnologia de productie si excelenta operationala in productia de automobile. BMW iFACT0RY. AGILA. VERDE. DIGITALA. reprezinta tinta strategica a retelei globale de productie. Ofera raspunsuri la provocarile transformarii catre mobilitatea electrica si adopta o abordare globala.
    Agila reprezinta eficienta, precizie, flexibilitate maxima si capacitate remarcabila de integrare. Verde include utilizarea tehnologiilor de ultima generatie pentru a stabili o productie cu cea mai mica cantitate de resurse. Obiectivul este ca pana in 2030 sa se reduca emisiile de CO2 per automobil produs cu 80% fata de nivelurile din 2019. Digitala se concentreaza pe stiinta datelor, inteligenta artificiala, precum si planificarea si dezvoltarea virtuala. Productia BMW Group aduce astfel o contributie decisiva la rentabilitatea companiei.

    Vizualizari: 545