rss

Test Drive (cu video) - Citroën C-Crosser

  1. 30/06/2008
  2. Tags: Citroen
    Vezi toate fotografiile (31)

    Text: Florin Oprea, Sorin Miclau;  Foto: Florin Oprea; Video: Cristi Scaloi
    Galerie foto aici    Video aici 

    Citroen C-Crosser este un altfel de Mitsubishi Outlander. Gratie succesului repurtat de realizarea tripletilor Citroen C1, Peugeot 107 si Toyota Aygo, grupul PSA foloseste reteta care speram ca va fi invingatoare de data aceasta cu Mitsubishi rezultand tripletii mai mari Citroen C-Crosser, Peugeot 4007 si Mitsubishi Outlander. Diferit fata de colaborarea cu Toyota, Mitsubishi a oferit
    grupului PSA un model deja existent pe care s-a grefat designul fiecarei marci, Citroen respectiv Peugeot plus motorizarea apartinand grupului PSA.

    www.auto.ro a testat un Citroen C-Crosser 2.2 Hdi 160 CP (video ) in echipare Exclusive.

    Comportamentul on-road este lipsit de prejudecati, SUV-ul apropiindu-se foarte mult de o berlina prin stabilitatea exemplara prin demaraje si tinuta generala de drum mai ales pe autostrada. Merita amintit ca la apropierea de Citroen C-Crosser incerci un sentiment de curiozitate accelerata, care te dumireste la pornirea motorului, cand recunosti ca ai de-a face cu un SUV. Diesel-ul toarce ca la off-road-erele autentice, iar micile vibratii resimtite in volan si in schimbatorul de viteze, dispar pentru totdeauna la plecarea de pe loc.

    Citroen C-Crosser-On road


    Dinamica buna pe sosea a fost unanim recunoscuta ca adevarata natura a lui Citroen C-Crosser. Chiar Citroen admite ca C-Crosser nu este un off-roader pursange. Citroen C-Crosser vine cu un plus de prospetime on-road, iar unii dintre colegii nostri l-au placut mai mult decat pe RAV4 .  Citroen C-Crosser este mai sprinten si mai la “indemana” soferului.
    Sa nu uitam ca Citroen C-Crosser foloseste cu succes platforma tehnica a lui Mitsubshi Outlander. Suspensiile sunt confortabile fara fi moi. Setarea izbutita a acestora taie elanul ansamblului vizavi de tangajul si ruliul specifice unui SUV. Directia este buna cu o insesizabila latenta in feedback, care poate ajuta in off-road.

    Citroen C-Crosser – La volan

    Modelul Citroen C-Crosser testat de noi era animat de motorul turbo diesel 2.2 litri Hdi cu turbina cu geometrie variabila, injectie directa, si cu racire intermediara (intercooler); acelasi propulsor care si-a demonstrat valoarea si pe  modelele Citroen C5 si Citroen C6. Puterea versiunii montate pe C-Crosser a fost redusa de la 173 CP la 160 CP/4000 rpm, in timp ce cuplul maxim dezvotat de motorul lui Citroen C-Crosser este de 380 Nm/2000 rpm.

    Motorul de 2.2 Hdi este rapid si ieftin si ca sa parafrazam un citat in tendinte, “not too hot, not too cold, just perfect” pentru un SUV. Propulsorul lucreaza cu o cutie manuala cu 6 trepte, bine etajata cu un feeling pregnant de SUV. In regim de demarare sau rulare pe autostrada, motorul turbodiesel al lui Citroen C-Crosser este docil si nezgomotos. Zgomotul aerodinamic discret nu deranjeaza si nu-ti pune rabdarea la incercare.

    Cu motorizarea turbodiesel Citroen C-Crosser accelereaza prima 100 km/h dupa 9.9 secunde, iar viteza maxima anuntata este de 200 km/h. Consumurile specificate sunt: urban - 9.5 l/100 km, extraurban – 5.9 l/100 km si mixt 7.2 l/100 km.

    Interesant de amintit transmisia integrala a lui Citroen C-Crosser.

    Citroen C-Crosser dispune de intelligent four-wheel drive. Cuplul motor generos provenit de la motorul Hdi al lui C-Crosser este distribuit electronic intre puntile fata si spate in functie de datele furnizate de senzorii de viteza a automobilului, de presiune pe pedala de acceleratie, de diferenta de rotatie intre rotile puntilor fata si spate. Diferentialul interaxial transmite cuplul catre spate via unui arbore cardanic longitudinal. Un ambreiaj controlat electronic situat  in fata puntii spate asigura cantitatea de cuplu livrata rotilor spate. Avantajul acestui sistem este ca soferii au tractiune si aderenta de la sistemul de tractiune integral cand au nevoie, in timp ce se limiteaza consumul prin trimiterea cantitatii optime de cuplu cerut de rotile spate. Pentru un maxim de siguranta, managementul transmisiei este combinat cu ESP-ul (programul de control electronic al stabilitatii) si ASR (controlul tractiunii) care optimizeaza functionarea sistemului. Aceste echipamente sunt in standard pe toate echiparile, ca parte integranta a sistemulu de tractiune intregrala.

    In functie de conditiile de aderenta si de stilul de condus preferat, soferul poate alege unul dintre modurile de management al transmisiei: 4x2 (tractiune fata),4x4 si LOCK (se livreaza de 1.5 ori mai mult cuplu catre rotile spate decat in regimul 4X4. Acest regim se foloseste in conditii de condus extreme).  

    Citroen C-Crosser –Interior

    In interior iti gasesti repede confortul dorit, chiar daca tandemul scaune fata reglabile electrice si volan reglabil pe inaltime te poate nedumeri. De ce nu se regleaza volanul si in profunzime (axial)? Oricum soferul este rasfatat de cockpit-ul relaxant, unde pielea este cu larghete utilizata ca acoperire. Datorita suprafetei vitrate generoase si a pozitiei inalte de condus, reglajele pe care le ai la indemana sporesc confortul si placerea la volan. Volanul nu este prea incarcat de comenzile dispuse pe bratele sale, pedalierul este ok la apasare, levierul schimbatorului este ergonomic situat, in vecinatatea relaxanta de operare a bratului, iar comutatorul de regim 4x4 este distinct marcat si facil de operat. 

    Plansa de bord este desenata corect in sensul ca lipsesc multitudinea de puncte de focalizare a imaginii si ai mai putin de procesat in utilizare, un procent insemnat din atentie ramanand atintit spre condus. Elementele din aluminiu satinat care inconjura ceasurile de bord, bratele laterale ale volanului, aeratoarele, creeaza o nota sportiva dinamica. Aceleasi elemente metalice de design se regasesc la exterior la proiectoarele fata, la ornamentele pragurilor si la sinele de pe acoperis.

    Spatiul este indestulator in spate. Daca va ganditi Citroen C-Crosser ca un automobil cu cinci locuri atunci spatiul este ok, mai ales ca cele doua sectiuni ale scaunelor din spate se pot culisa longitudinal sau se poate regla spatarul. Insa daca doriti si folosirea celui de-al treilea rand de scaune veti avea momente de cumpana: primul cum se scot scaunele din locul lor si al doilea ce poti aseza pe ele, mai ales ca portbagajul se diminueaza brusc ca volum. Noi am decis ca mai bine le lasam pliate si folosim spatiul mare cargo pentru diferite obiecte. Copii oricum stau neconfortabil pe acele scaune.



    Citroen C-Crosser – echipare

    Noi am testat un Citroen C-Crosser in echiparea de top Exclusive. De mentionat ca asa cum prevad fisele cu specificatii furnizate de Citroen Romania, echiparile SX si Exclusive au disponibil al treilea rand de scaune, usa portbagajului se divide in doua parti, aer conditionat automat,  selectorul modular pentru transmisia integral, cruise control, geamuri fata/spate actionate electric, . In echiparea Exclusive aveti in plus geamurile laterale atermice, radar parcare, CD changer, torpedo refrigerat, tapiterie din piele, faruri Xenon, etc. Toate echiparile dispun de computer de bord, aprinderea automata a farurilor, ABS cu REF (asistenta la patinare) si AFU(asistare la franarea de urgenta), ESP, airbag-uri frontale, laterale, tip perdea fata/spate. La siguranta contribuie decisiv si transmisia integrala care furnizeaza aderenta corespunzatoare pe toate suprafetele si in orice conditii meteo.  


    Conexiunea cu fratele Mitsubishi este facila de observant. Utilitate, materiale rezistente si un ansamblu robust, care sustine ideea ca C-Crosser nu va avea prea multe probleme mecanice. Este bine de amintit ca Citroen a urcat in clasamentele vizavi de fiabilitate, iar implicarea lui Mitsubishi nu putea aduce decat un plus de fiabilitate.

    Citroen C-Crosser -Pret 

    Modelul Citroen C-Crosser 2.2 Hdi Exclusive costa 30.539 euro fara TVA sau 36.341 euro cu TVA, la care se adauga 500 de euro cu TVA inclus, pentru vopseaua metalizata.


    Vizualizari: 3002