rss

Taxa auto: reduceri suplimentare!

  1. 25/06/2008
  2. Tags: Taxa auto
    Vezi toate fotografiile (1)
    Dupa cum stiti, "telenovela" cu taxa auto se apropie de final. Adica, de la 1 iulie va intra in vigoare noua "taxa de poluare auto" si cu o saptamana inainte de "momentul 0" incep sa se imbine toate partile acestui puzzle care ne-a tinut treaza atentia timp de mai multe luni.

    Pana acum se stia doar ca noul bir va creste, paradoxal, pentru masinile noi vandute in Romania, in timp ce valorile scad la jumatate pentru autovehiculele Euro 1 si Euro 2 cu motoare de pana in 2.000 de centimentri cubi, taxa ramanand, totusi, mai mare pentru automobilele vechi de import.

    Insa Mediafax ne informeaza ca cei care isi cumpara masina dupa 1 iulie 2008 vor beneficia si de alte reduceri, pe langa reducerea taxei fata de vechile valori - care, oricum, raman la o suma exorbitanta, de multe ori costul taxei ajungand sa depaseasca de cateva ori pretul de achizitie al masinii. Reducerile suplimentare vor fi calculate in func?ie de starea tehnica generala a masinii, dotare si vechime. Elementele de depreciere in functie de care este calculata taxa de poluare auto vor fi evaluate contra cost de catre Registrul Auto Roman, iar cumparatorii nemultumiti de valoarea taxei vor avea posibilitatea sa conteste suma, apeland la un expert autorizat din cadrul Corpului Expertilor Tehnici.

    "Pot fi acordate, prin norme, reduceri suplimentare in functie de numarul de kilometri parcursi, daca este o alta vechime decat cea inscrisa in documente si contribuabilul demonstreaza acest lucru, daca aspectul interior/exterior este mai prost fata de nivelul standard - asta inseamna revopsiri, zgarieturi -, si in functie de gradul de dotare cu aer conditionat si air bag", a declarat pentru Mediafax Mihai Hura, director in Ministerul Economiei si Finantelor. Si asta pentru ca solicitarile primite din partea Comisiei Europene spun ca taxa auto trebuie sa scada in functie de valoarea de piata a masinii.

    Imbucurator este ca, atunci cand un autovehicul pentru care s-a platit taxa in Romania este scos ulterior din parcul auto national, valoarea reziduala a taxei este restituita la cererea contribuabililor. Scoaterea din parcul national reprezinta exportul autovehiculelor in afara teritoriului comunitar, transferul si inmatricularea pe teritoriul altui stat membru, precum si distrugerea accidentala si predarea acestora in vederea dezmembrarii. Valoarea reziduala a taxei reprezinta taxa care ar fi platita pentru respectivul autovehicul daca acesta ar fi inmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto national.
    Vizualizari: 1704