rss

Taxa auto ar putea fi modificata

  1. 12/04/2011
  2. Tags: masini second hand, Taxa auto, taxa inmatriculare
    Vezi toate fotografiile (1)

    Dupa ce Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca taxa de prima inmatriculare incalca normele europene intrucat are consecinte discriminatorii la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei, ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca ia in calcul posibilitatea modificarii OUG 2010. Totusi, Borbely a tinut sa precizeze ca decizia CEJ se refera la OUG 50 din 2008, si nu la cea actuala, emisa in 2010.

    Punctul de vedere al CEJ a fost emis datorita unui roman care a dat in judecata statul, sustinand ca taxa de prima inmatriculare este ilegala. Decizia a fost trimisa Tribunalului Sibiu, unde in prezent se desfasoara procesul, magistratii sibieni dorind sa afle direct de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene daca taxa controvine sau nu reglementarilor europene.

    In urma analizarii normelor legislative din Romania, CEJ a ajuns la concluzia ca, desi sistemul de taxare nu face vreo diferenta explicita care sa vizeze nationalitatea proprietarului masinii sau a statutul autoturismului, efectele pe care OUG le produce sunt discriminatorii.

    Ca reactie la decizia CEJ, Ministrul Mediului a declarat ca hotararea CEJ are ca obiect prevederile OUG 50 din 2008 in forma sa initiala, in prezent fiind in vigoare o ordonanta de urgenta emisa in 2010. Totodata, Borbely a mentionat ca in prezent aceasta taxa se percepe pentru toate autovehiculele la prima inmatriculare in Romania, indiferent de tara de provenienta si de cetatenia si nationalitatea proprietarilor, sugerand astfel ca actuala formula a taxei auto nu are un caracter discriminatoriu.

    Totusi, Guvernul va analiza in perioada urmatoare daca este necesara modificarea Ordonantei de Urgent emisa in 2010.

    Ca se va schimba in bine, nu putem decat sa speram.

    Vizualizari: 9799