rss

Taxa auto, suspendata pentru masinile inmatriculate inainte de 2007

  1. 23/01/2012
  2. Tags: Taxa auto, taxa poluare
    Vezi toate fotografiile (1)

    Taxa auto de prima vanzare a autovehiculelor inmatriculate inainte de ianuarie 2007 ar putea fi amanata pentru un an de zile. In acest interval, va fi achitata numai taxa de poluare, redusa cu pana la 25%, conform noii legi, intrate in vigoare pe 10 ianuarie 2012.

    Mnistrul Mediului, Laszlo Borbely, a cerut reanalizarea articolului care vizeaza achitarea taxei auto de prima vanzare a masinilor inregistrate inainte de ianuarie 2007 si suspendarea acestei reglementari pana la 1 ianuarie 2013, sustin surse oficiale citate de Mediafax.

    Propunerea prezentata coalitiei ar urma sa fie introdusa prin ordonanta de urgenta.

    "Ministrul a cerut reanalizarea Legii privind taxa auto si amanarea cu aproximativ un an, pana la 1 ianuarie 2013, a articolului care impune plata taxei de prima vanzare pentru masinile inregistrate inainte de 1 ianuarie 2007. Motivul invocat a fost ca, desi noua taxa a fost anuntata cu mai multe luni in urma, proprietarii de masini vechi nu au inteles complet sistemul si nu au avut, astfel, timp suficient sa isi vanda autovehiculele. Un alt argument a fost acela ca foarte multe persoane vor sa vanda masinile vechi, insa taxa pe care trebuie sa o achite cumparatorul depaseste de multe ori valoarea autovehiculului", au declarat sursele citate.

    Masura a fost propusa dupa ce protestatarii din Bucuresti si alte orase ale tarii au scandat, printre altele, eliminarea taxei auto.

    Taxa de prima vanzare pentru autoturismele vechi a fost implementata la cerinta Comisiei Europene. Noua lege privind emisiile poluante ale autovehiculelor a intrat in vigoare la data de 10 ianuarie 2012 si este aplicata incepand cu 14 ianuarie 2012.

    Noile reglementari prevad o reducere a taxei auto de poluare cu pana la 25% (reducerea maxima fiind valabila pentru masinile echipate cu motoare diesel cu filtru de particule). Totodata, persoanele care au achitat o suma mai mare conform vechii legi decat cea rezultata in urma aplicarii noii legi pot solicita restituirea diferentei de bani, daca aceasta exista.

    Principalul punct care a starnit valuri de proteste in randul proprietarilor de masini a fost introducerea taxei auto pentru masinile inmatriculate inainte de ianuarie 2007, la prima transcriere a dreptului de proprietare.

    Vizualizari: 12940