rss

Taxa auto, din nou in lumina reflectoarelor

  1. 08/08/2012
  2. Tags: Taxa auto, Taxa de inmatriculare, Taxa de poluare
    Vezi toate fotografiile (1)

    Taxa de inmatriculare se afla din nou pe masa de discutii a Ministrului Mediului, o noua formula urmand a fi prezentata inca din toamna. Rovana Plumb promite un cuantum mai mic, in calcul fiind luat in considerare nivelul de emisii, si nu neaparat vechimea autovehicului. Totodata, Plumb vorbeste despre taxa suspendata.

    Ministerul Mediului pregateste o noua formula a taxei de mediu, care va fi aplicabila tuturor autovehiculelor la prima inmatriculare in Romania. Noile propuneri ar putea fi prezentate in toamna.

    Asadar, taxa auto revine in atentia mai marilor tarii, guvernanti ce se grabesc sa faca declaratii ambigue, demonstrand astfel lipsa de interes si mai ales neglijenta cu care trateaza un subiect ce afecteaza toti soferii din Romania.

    "De la inceputul anului, colectarea taxei de prima inmatriculare nu s-a mai facut, probabil ca la inceputul lunii septembrie vom veni cu pozitia oficiala a Guvernului Romaniei in ceea ce priveste taxa de prima inmatriculare. Cu siguranta pozitia mea este de a reduce nivelul taxei de prima inmatriculare", a declarat Rovana Plumb, noul Ministrul al Mediului, pentru Money.ro.

    Plumb continua: "Suspendandu-se proiectul de lege nu a existat niciun venit la Fondul pentru Mediu. Veniturile obtinute din colectarea taxei de prima inmatriculare se utilizeaza pentru proiecte investitionale verzi si acest lucru vrem sa-l facem."

    In realitate, colectarea banilor pentru prima inmatriculare s-a facut in tot acest timp, conform Legii nr. 9/2012, pentru toate autovehiculele inregistrate pentru prima data in Romania, cu exceptia celor inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, pentru care, la acea vreme, nu s-a achitat o astfel de taxa.

    Asadar, suspendarea taxei auto de poluare a avut loc doar in cazul masinilor inmatriculate inainte de 2007, asa-zisa taxa de "prima vanzare", restul autovehiculelor fiind supuse unei reglementari ce prevede plata taxei de prima inmatriculare, ceea ce reprezinta bani incasati pentru bugetul de stat.

    In ciuda acestor declaratii prea putin documentate, noua taxa de mediu ar putea fi implementata inca din toamna, iar noua sa forma nu a fost inca dezvaluita. Totusi, se fac promisiuni: noua formula va tine cont doar de nivelul de emisii al autovehiculului, cuantumul va fi mai mic si vor fi luate in calcul si veniturile populatiei si numarul de masini inmatriculate in Romania intr-un an de zile, pentru a obtine un cuantum corect atat cu populatia, cat si cu Fondul de Mediu.

    Vizualizari: 16386