rss

Taxa auto, aceeasi pentru motoarele Euro 5 si pentru cele mai poluante

  1. 06/06/2011
  2. Tags: Taxa auto, taxa inmatriculare, taxa poluare
    Vezi toate fotografiile (1)

    Noua taxa de poluare auto va fi mai mica cu 30 de procente fata de nivelul actual pentru toate tipurile de motoare, mai putin pentru cele Euro 5 si pentru cele mai poluante din categoria non-euro, anunta Mediafax. Decizia finala va fi luata intr-o sedinta viitoare a Guvernului.

    Astfel, proprietarii de masini vor plati cu 30% mai putin in cazul motorizarilor Euro 4, Euro 3, Euro 2, Euro 1 şi non-euro, indiferent de capacitatea cilindrica. Exceptie fac autovehiculele non-euro de 2.001-3.000 centimetri cubi, pentru care taxa scade doar cu 12%, si de peste 3.000 centimetri cubi, unde taxa ramane aceeasi.

    Conform proiectului obtinut de Mediafax, taxa auto achitata pentru masinile Euro 5 nu va fi modificata intrucat cuantumul se afla deja la un nivel redus. Pentru motorizarile Euro 5, taxa auto a fost introdusa la inceputul acestui an.

    OUG 50/2008 va fi supusa unor schimbari dupa ce Curtea de Justitie Europeana a considerat actuala formula de calcul discriminatorie si ilegala. Punctul de vedere CEJ a fost solicitat de catre Tribunalul Sibiu unde se judeca un proces intentat de un roman impotriva statului.

    Desi nu avem o imagine clara a viitoarei taxe auto, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca taxa auto se va aplica si autovehiculelor inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, la vanzarea acestora. In prezent, Executivul analizeaza mai multe formule de calcul, una dintre ele fiind transformarea taxei auto intr-o taxa de poluare anuala.

    Romanii care au achitat taxa auto in anii anteriori isi pot recupera banii numai daca exista o decizie judecatoreasca in acest sens, a declarat Borbely in urma cu cateva saptamani.

    Daca Guvernul nu schimba urgent taxa auto si nu restituie sumele achitate de proprietarii de masini conform OUG 50/2008, Uniunea Europeana ar putea lansa o procedura de infrigement impotriva Romaniei.

    Vizualizari: 9481