rss

Suspendarea taxei de poluare avantajeaza importatorii de automobile noi

  1. 26/11/2008
    Vezi toate fotografiile (1)

    Guvernul a adoptat trei masuri pentru salvarea industriei auto din Romania, dar numai una dintre ele ajuta cu adevarat uzinele Dacia si, indirect, furnizorii acesteia.

    Principalii beneficiari de pe urma suspendarii taxei de poluare sunt importatorii, in timp ce producatorul pitestean are cel mai mult de profitat de pe urma programului de innoire a parcului auto, potrivit unei analize realizate de The Money Channel.

    In primul semestru din 2008 in Romania s-au vandut aproximativ 99.000 de automobile din import, cu 10% mai multe decat in perioada similara a anului trecut. Pe de alta parte, in intervalul iulie-octombrie, perioada in care a fost in vigoare taxa de poluare, vanzarile de masini noi din import s-au cifrat la 69.500 de unitati, in scadere cu 9% fata de perioada corespunzatoare din 2007.

    Prin opozitie, vanzarile Dacia inregistrau un minus de 15% in primul semestru din acest an, comparativ cu 2007, de la 47.500 la 40.500 de autoturisme. In schimb, dupa introducerea  taxei de poluare, vanzarile Dacia pe plan intern au incetinit la minus 10%.

    In concluzie, eliminarea taxei auto ar putea genera o crestere substantiala a vanzarilor de automobile noi, in timp sansele ca vanzarile Dacia sa creasca in acelasi ritm sunt extrem de mici.

    Pe de alta parte, vanzarile Dacia ar putea fi impulsionate usor dupa ce cotele neutilizate din cadrul programului "Rabla" vor fi realocate. Numai in acest an, de pe urma programului de innoire a parcului auto, Dacia si-a dublat numarul de masini care ii fusese alocat initial.

    Nu in ultimul rand, a treia masura adoptata de Executivul de la Bucuresti prevede dublarea numarului de autoturisme care vor fi inlocuite in 2009. Atat timp cat aceasta masura va fi aplicata, producatorul national de automobile va avea de castigat.

    In contextul in care criza economica va lovi mai puternic in economia nationala, iar institutiile publice vor fi nevoite sa-si limiteze sau sa-si eficientizeze cheltuielile, este posibil ca viitorul Guvern sa blocheze aplicarea acestei masuri.

    Sursa: Ziare.com

    Vizualizari: 763
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »