rss

O zi cu Volkswagen Golf 6

  1. 13/03/2009
  2. Tags: Golf 6, Test Drive, Volkswagen
    Vezi toate fotografiile (5)

    Volkswagen a ales luna martie pentru a oferi sexului frumos oportunitatea de a face cunostinta cu noul Volkswagen Golf 6.

    Am raspuns afirmativ initiativei Volkswagen si m-am urcat curioasa la volanul unui Golf despre care auzisem numai lucruri incurajatoare, eu fiind posesoarea unui model Volkswagen Golf 4. Inarmata cu rabdare, insa pastrandu-mi doza necesara de realism, am plecat in recunoasterea unui model care, in urma modificarilor primite, purta eticheta unui “face lift pronuntat” al predecesorului sau.

    Golf 6 a devenit mult prea important pentru producatorul sau pentru a ramane doar indraznet si capabil sa starneasca reactii. Fapt confirmat de altfel, si de oficialii Volkswagen, care au incercat prin noul model sa treaca la un nivel superior, realizand o masina care sa certifice propria sa istorie. Este destul de evident ca prin lansarea lui Golf 6, s-a dorit reiterarea succesului generatiei sale si consolidarea pozitiei de leader in segmentul compactelor.

    Fara “a supara vreun moment istoria” spune celebrul Walter de’ Silva, masina intruneste din punct de vedere estetic aceleasi suprafete sofisticate si forme rotunjite ca si predecesorul sau. Sub spotul luminos sub care a fost plasat “regele hatch-urilor” inca de la lansare, am descoperit un design avangardist. Cu motive preluate atat de la VW Scirocco, cat si de la Golf 4 sau Golf 5, hatchback-ul a reusit la final sa inglobeze un aspect sportiv, usor emancipat. Noutatile aduse pleaca de la blocurile optice frontale sub forma oblica si se continua cu liniile profilate, arcuite spre partea din spate. Rezultatul a fost “un model simplu”, sustine de' Silva, “fara decoratii inutile”, un corp zvelt si suplu gata de actiune.

    Interiorul a fost rasfatat insa designerii nu s-au precipitat in retusuri severe. Am observat inca de la inceput amplasarea meticuloasa si armonioasa a comenzilor pentru oglinzi si pentru geamurile electrice. Scaunele sport te aseaza intr-o pozitie extrem de confortabila fara a interveni notabil in lejeritatea miscarilor. Accentul a fost pus pe siguranta, producatorul asigurandu-si clientii de o mai buna protectie prin airbagurile pentru genunchi si indicatoarele de purtare a centurii chiar si pentru pasagerii din spate. Interiorul se distinge de asemenea, prin finisajele superioare ce lasa o senzatie placuta la atingerea materialelor de inalta calitate, care decoreaza discret bordul. Am remarcat de asemenea, consola centrala cu noul display touch screen al sistemului de navigatie.

    Sub capota, freamata coleric propulsorul 2.0 TDI care asteapta, deloc cuminte, eliberarea celor 140 de cai putere. Cu piciorul pe acceleratie si atentia indreptata spre comportamentul rutier al masinii, am avut parte de o senzatie extrem de placuta: dieselul torcea frumos fara a elibera vreo secunda nervi sonori. Fiind un motor foarte bine construit, automobilul avand performante dinamice bune, 9.3 secunde pentru 0-100 km/h si o viteza maxima 209 km/h, el a dat dovada de o silentiozitate neintalnita in cel putin ultimele trei generatii ale gamei din care face parte.

    Fara a adopta o atitudine brutala, am testat fara sa ma hazardez Golful, care castiga substantial la capitolul manevrabilitate si stabilitate fata de versiunile precedente. Bineinteles, ca un rol important in aventura mea cu el, l-a jucat si cutia automata DSG cu 6 trepte. Trebuie sa recunosc ca initial mi-a fost teama. Simtindu-ma confortabil doar in prezenta unei cutii manuale, m-am asezat la volan crispata si chiar intimidata de un strain fara de care nu puteam pleca la drum. Dupa cateva momente de acomodare si studiu atent al fiecarui detaliu, mi-am luat inima in dinti si i-am dat o sansa. Dupa doar cativa km, m-am surprins pe mine jubiland deja fara nicio grija, concentrandu-mi atentia asupra altor detalii de interior. Privirea mi-a fost atrasa imediat de suportul negru pozitionat  langa frana de parcare. Cu riscul de a fi trecut drept un detaliu superficial sau insignifiant, eu i-am atribuit cateva intrebuintari tipic feminine: dispozitivul de sustinere era perfect pentru un portfard sau chiar un parfum. La final, i-am acordat un plus la capitolul siguranta si utilitate precum si adaptare perfecta la conditii de trafic sufocante chiar si pentru un sofer profesionist.

    Dupa cum am anticipat, caracterul unisex al masinii reprezinta un factor care primeaza in fata altor considerente demne de luat in calcul la achizitionarea unui astfel de automobil.

    Reteta designerilor germani pare sa functioneze si de data aceasta. Masina e inteligenta, perfect adaptabila si suficient de cocheta pentru o femeie moderna. Fara indoiala, Golf 6 urca inca o treapta pe scara cronologica a speciei sale, dand discret apa la moara publicului nesatios in materie de inovatie.

    La final, pentru ca toate au un pret, Volkswagen Golf 6 Highline DSG, pe care l-am testat, poate fi achizitionat la pretul de 26.591 euro cu TVA.



    Vizualizari: 3260