rss

Masina electrica, o necesitate globala

  1. 05/04/2021
    Vezi toate fotografiile (1)

    Cu siguranta, marea majoritate a noastra considera automobilul electric o inventie contemporana si o asociaza cu inceputul secolului 21. Aici insa vine surpriza, automobilul electric are o istorie de aproape 200 de ani, mai precis din 1828, cand maghiarul Ányos Jedlik realizeaza un model primitiv de motor electric si o data cu acesta si un vehicul propulsat electric. 
    In 1899, belgianul Camille Jenatzy depaseste 100 km/h cu un vehicul electric denumit Jamais Contente, de forma aerodinamica asemanatoare unui obuz. De-a lungul secolului 20 au existat numeroase incercari de realizare a unui automobil electric care sa cucereasca piata, insa motorul termic a castigat de fiecare data. De ce? Pentru ca a fost mai ieftin, pentru ca a oferit o autonomie mai mare, iar titeiul din care se face benzina si derivatele ei a fost ieftin si accesibil tuturor. 
    Nu putem in aceasta scurta istorie sa nu amintim de prima masina hibrida, lansata de Toyota in 1997. Toyota Prius a deschis practic o piata inexistenta pana atunci si a demonstrat ca, sinergia dintre motorul electric si cel termic este posibila si de viitor. Suntem in viitor, iar Toyota a avut dreptate!
    Astazi poluarea, limitarea resurselor de hidrocarburi, plus un avans considerabil tehnologic ne da speranta ca, de data aceasta, masina electrica nu doar este produsa, ci este si vanduta, iar fiabilitatea in exploatare o depaseste pe cea a motorului termic conventional. 
    Electrica, dar de care?
    Sunt 4 tipuri de masini care folosesc propulsia electrica, fiecare cu avantaje si dezavantaje, pe care le vom exemplifica.
    Full Electric
    Numele face si descrierea. Full Electric este acel automobil care are in componenta sistemului de propulsie doar motorul electric si bateria, plus o sumedenie de circuite electrice si, desigur, un computer care sa le integreze.  Astazi in lume avem peste 70 de modele full electric. Diferenta o fac confortul, brandul, autonomia bateriei, dar si sistemele de condus autonom deja validate in exploatare. Nici macar in cele mai curajoase scenarii ale filmelor de actiune din anii 60 nu s-a gandit cineva ca o masina se poate conduce singura si totusi realitatea anului 2021 ne arata ca se poate. 
    Avantaj: consum redus/km. Fara zgomot, intretinere scazuta, protejeaza mediul.
    Dezavantaj: cost mare, autonomie scazuta, timp de incarcare mare. 
    Plug-in Hybrid
    Aici se complica lucrurile, dar inspre binele utilizatorului. Aceasta masina are avantajele ambelor motoare pentru ca, pe langa motorul termic, exista unul electric cu o baterie ce permite o autonomie electrica  „de oras”, undeva la 60 de km. In plus, bateria poate fi incarcata atat din mers de la motorul termic, cat si de la incarcatoarele electrice din oras sau de acasa. Pentru oras, aceasta masina este perfecta, iar in afara, atunci cand ai nevoie, motorul electric adauga caii putere la cel termic si te scoate din incurcatura.
    Avantaj: consum redus pentru oras, confortul masinii electrice pentru distante scurte, nu ramai fara autonomie, protejeaza mediul.
    Dezavantaj: pret relativ mare.
    Hybrid
    Pastreaza toate avantajele de la Plug-in Hybrid, mai putin incarcarea electrica din surse exterioare. Bateria masinii se va incarca doar din motorul termic, plus sistemul de franare regenerativa. Motorul electric ajuta la o medie a consumului de carburant mai mica, plus avantajul tandemului electric-termic.
    Avantaj: pret relativ accesibil, fara batai de cap, economica.
    Dezavantaj: lipsa conectorului de incarcare, de obicei configuratiile sunt pentru masinile de oras. 
    Mild Hybrid
    La masinile mild Hybrid motorul electric are rolul de a-l compensa pe cel termic, ajutandu-l in timpul acceleratiei si al calatoriei. Mai pe scurt, electricul nu functioneaza niciodata singur. Are un rol bine determinat, imbunatatind performantele motorului termic, dar nu sustine niciodata miscarea autoturismului in mod independent. Mild Hibryd este o masina termica cu imbunatatiri electrice. 
    Avantaje: pret relativ scazut, ajuta la puterea motorului termic, taxe scazute.
    Dezavantaj: nivel de poluare ridicat. 
    Electrica autorulata
    Ne-am obisnuit ca, imediat ce o masina electrica noua iese de pe poarta fabricii, pretul acesteia sa scada, insa, sa isi pastreze o valoare decenta de vanzare, chiar si dupa cativa ani. 
    Viitorul ne pregateste o revolutie in privinta vanzarii second hand a masinilor noastre electrice, deoarece bateria, care se uzeaza in primi 5 ani si care are un cost destul de ridicat din valoarea finala a masinii, scade pretul de revanzare al unei masini electrice. Pe scurt, valoarea unei masini rulate electrice nu scade atat de mult in primii 2 ani, insa se prabuseste dupa 6-7 ani. 
    Vom asista la o schimbare de comportament in ceea ce priveste categoria de masini rulate, deoarece fiecare decada aduce imbunatatiri majore atat tehnologice, cat si de conectivitate, cu toate sistemele de navigatie si control.  
    E posibil sa fim nevoiti sa ne gandim la masina ca la un telefon; cu siguranta ca poti sa efectuezi un apel telefonic cu un model cu taste de acum 10 ani, dar sa nu mai fie suficient. La fel si o masina electrica, e posibil sa functioneze poate chiar si cu o baterie schimbata, dar sa ramana in urma la multe alte capitole. 
    Esti in cautare de masina electrica? Te asteptam la AutoDel sa iti alegi varianta potrivita tie. Trebuie sa stii intotdeauna care sunt aspectele favorabile si defavorabile tie la orice achizitie auto. Iar daca iti place Hyundai, la AutoDel vei gasi reprezentata a acestei marci auto. Ne gasesti aici: 
    contact@autodel.ro
    SUCEAVA:
    0374 006 006
    BUCURESTI:
    0759 888 788

    Vizualizari: 1917
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »