rss

Defectiuni comune ale masinii si cum sa le identifici

  1. 04/10/2024
    Vezi toate fotografiile (1)

    Defectiuni comune ale masinii si cum sa le identifici

    Masina a devenit mai mult decat un simplu mijloc de transport in viata oamenilor, s-a transformat intr-o necesitate, o modalitate rapida si comoda prin care te poti deplasa cu usurinta oriunde unde ai nevoie. Pe masura ce timpul trece si autovehiculul parcurge sute de kilometri, exista posibilitatea ca anumite componente ale mecanismelor sale sa cedeze si sa aiba nevoie de reparatii.  Pentru a preveni producerea eventualelor accidente si reparatii costisitoare, este important ca aceste defectiuni sa fie identificate din timp. Fie ca esti un sofer experimentat sau incepator in domeniul auto, acest ghid te va ajuta sa recunosti cele mai frecvente probleme ale masinii, pentru a actiona prompt si eficient in rezolvarea lor. 

    Probleme cu alternatorul

    Alternatorul face parte din sistemul electric al masinii, rolul sau fiind acela de a incarca bateria si a alimenta componentele electrice in timp ce motorul functioneaza. Atunci cand aceasta piesa incepe sa prezinte urme de uzura, vei observa urmatoarele simptome:
    • lumina de avertizare a bateriei se aprinde in bord in momentul in care conduci;
    • lumina farurilor incepe sa palpaie atunci cand accelerezi;
    • masina porneste cu dificultate, chiar daca ai mers cu ea recent;
    • auzi zgomote neobisnuite venind de sub capota;
    • sistemele electrice ale masinii (geamuri, sistemul audio) functioneaza cu dificultate.
    In cazul in care ai observat ca unul sau mai multe dintre aceste semne incepe sa se manifeste si in cazul tau, verifica piesele alternatorului auto. O diagnosticare prompta poate preveni multiple defectiuni ale sistemului electric si te poate scuti de cheltuieli aditionale. 

    Defectiuni ale electromotorului 

    Electromotorul este piesa care pune in miscare motorul atunci cand rasucesti cheia in contact. Daca aceasta componenta incepe sa functioneze necorespunzator, masina poate sa porneasca cu dificultate sau deloc. Pentru a evita aceasta situatie incomoda, fii atent la semnalele pe care masina ti le transmite:
    • auzi un clic rapid si repetat atunci cand incerci sa pornesti masina, insa motorul refuza sa se invarta;
    • simti un miros de ars venind dinspre motor sau observi un fum neobisnuit;
    • auzi un zgomot ciudat atunci cand invarti cheia in contact;
    • electromotorul nu se opreste odata ce motorul a pornit.
    Pentru ca intotdeauna este mai util sa previi cauzele, in loc sa tratezi efectele deranjante, programeaza o vizita la un service auto, unde un mecanic specializat va evalua starea curenta a masinii si va putea verifica daca problemele cu care te confrunti sunt din vina electromotorului. 

    Scurgeri de ulei 

    Uleiul de motor este un fluid destul de important in buna functionare a masinii tale. Acesta lubrifiaza, raceste si curata toate componentele si subansamblele interne care intra in componenta motorului. In momentul in care acest fluid incepe sa curga, intregul sistem de ungere al autovehicului este in pericol de defectiune. 
    Asadar, in momentul in care observi:
    • prezenta unor pete sub masina, chiar daca nu ai folosit-o recent;
    • simti un miros persistent de ulei ars atunci cand esti la volan;
    • martorul din bord care iti arata cantitatea de ulei disponibila se aprinde constant, chiar daca ai completat recent recipientul respectiv;
    • prezenta fumului de culoare albastra venind dinspre teava de esapament.
    Chiar daca pare o problema minora la prima vedere, scurgerile de ulei pot degenera in situatii mai serioase, defectiuni majore la alte componente importante ale autovehiculului. Fara a primi lubrifierea corespunzatoare, piesele care alcatuiesc motorul se vor uza intr-un ritm mai alert si este posibil sa fii nevoit sa investesti o suma de bani mai mare in eventuale reparatii. 
    In general, schimbul de ulei se face atunci cand ai parcurs cu masina intre 10.000 si 15.000 de kilometri ori atunci cand incepi sa observi unul dintre semnele enumerate mai sus. Consulta cartea service a autoturismului, vezi care este marca de ulei recomandata de producator si orienteaza-te catre un service auto pentru un schimb de ulei si o verificare temeinica. 

    Probleme la sistemul de franare

    Cand siguranta ta este in joc, orice semn primit din partea pieselor esentiale ale masinii, cu privire la o eventuala defectiune, trebuie tratat cu seriozitate maxima si atentie. Problemele la sistemul de franare se pot dezvolta treptat, iar ignorarea lor poate avea consecinte semnificative. 
    Este indicat sa fii atent la:
    • zgomotele ciudate pe care le auzi in timp de apesi pedala de frana;
    • vibratiile neobisnuite pe care le simti atunci cand franezi;
    • pedala de frana se poate actiona mai usor si mai repede ca in mod obisnuit;
    • masina tinde sa se duca intr-o parte atunci cand franezi;
    • simti un miros intepator si intens de ars atunci cand actionezi frana.
    Daca observi ca masina are nevoie de spatiu suplimentar pentru a se opri, din momentul in care apesi corect pedala de frana ori ca timpul de raspuns a acesteia a crescut, prioritizeaza aceasta sarcina. Un specialist in domeniul auto poate efectua mai multe teste in cadrul unui service auto, pentru a vedea care sunt cauzele care au dus la defectarea sistemului de franare si cum pot fi remediate. 
    In concluzie, chiar daca ne este greu sa intelegem si sa acceptam faptul ca autoturismul se poate strica in orice moment, trebuie sa luam in considerare faptul ca este un mijloc de transport pe care il folosim in mod curent. De aceea, este recomandat sa facem o vizita la service pentru diagnosticare, de fiecare data cand vedem si simtim ca ceva nu functioneaza corespunzator. 

    Sursa foto: freepik.com

    Vizualizari: 597