© 2024 Auto.ro
O componenta extrem de importanta a masinii o reprezinta
anvelopele, care sunt principalele responsabile atat de un drum parcurs in
siguranta, cat si de o functionare optima a masinii conduse. Asa cum stiti
insa, pe langa avantajele incontestabile pe care un set de anvelope bune vi le
ofera, ele au si un pret destul de piperat pentru bugetele majoritatii
oamenilor, motiv pentru care ar trebui sa incercati, pe cat posibil, sa aveti
grija de ele.
Grija pe care o veti arata fata de anvelope va creste durata de viata a acestora si le va proteja de eventualele daune pe care le-ar putea suferi masina. Anvelopele se pot deteriora uneori chiar si fara a va da seama, trebuie sa le acordati constant o atentie sporita, sa fiti intotdeauna atenti la comportamentul masinii si imediat ce sesizati o mica schimbare sa inspectati fiecare anvelopa in parte, pentru a va asigura daca mai este sau nu in stare buna de functionare.
In primul rand, orice sofer va reusi sa isi protejeze anvelopele cu care este echipata masina sa, trecand incet de obstacolele intalnite pe carosabil. Incercati sa nu treceti cu viteza peste obiecte dure deoarece puteti indoi janta si deteriora anvelopa.
Nici suprasolicitarile, precum viteza excesiva, suprasarcina sau subpresiunea la nivelul rotilor nu sunt indicate caci au ca efecte secundare tocirea neuniforma a anvelopei. Daca totusi nu aveti incotro si trebuie sa circulati cu masina supraincarcata sau va grabiti si viteza urmeaza sa fie constant una mare, ajustati presiunea in anvelope conform recomandarilor producatorului, astfel incat aceasta sa nu se toceasca intr-o maniera gresita.
Un rol definitoriu joaca si presiunea mai sus mentionata. De ea depinde atat durata de viata a cauciucurilor, cat si performantele masinii si siguranta personala in mers. Suprapresiunea sau subpresiunea reduce aderenta in special in curbe, creste uzura asimetrica si influenteaza radical manevrabilitatea masinii. Toate acestea, alaturi de conditiile meteo dificile pot fi principalele responsabile de accidente grave. Pentru a circula cu o presiune optima in anvelope si a beneficia de un drum sigur, respectati indicatiile producatorului, ce se gasesc in cartea masinii.
Nu in ultimul rand, adaptati anvelopele sezonului, pentru ca, daca folositi anvelope de iarna cand afara este foarte cald sau invers, ele se vor deteriora, iar durata de viata se va rezuma de cele mai multe ori la un singur sezon. Fiecare model de anvelopa este creat special pentru a rezista la o anumita temperatura si tip de uzura, asa ca, in cazul nerespectarii indicatiilor, riscati sa deteriorati iremediabil cauciucul.
Verificati presiunea la doua-trei saptamani, reglati-o ori de cate ori este nevoie, evitati pe cat posibil gropile, denivelarile, liniile de tramvai sau tren, gurile de canal si echipati masina cu anvelopele de sezon optime iar in felul acesta, atat setul pentru vara, cat si cel pentru iarna vor fi protejate si vor rezista, fara a avea nevoie de reparatii sau inlocuiri mai dese dacat ar fi normal.
Articol oferit de Best Tires.