rss

Ce greșeli frecvente ale șoferilor începători pot provoca daune autoturismului

  1. 27/02/2023
    Vezi toate fotografiile (1)

    Greșelile la volan sunt firești, mai ales când ești șofer începător, dar ceea ce contează cel mai mult e să fii conștient de ele și să înveți din fiecare.
    Șoferii începători fac, de regulă, mai multe greșeli, deoarece au nevoie de o perioadă de acomodare, după obținerea carnetului, pentru a ajunge să aibă încredere în forțele proprii și în abilitățile lor. Prin simpla conștientizare a greșelilor, un șofer poate fi mai pregătit, în viitor, să le anticipeze și să le evite. E nevoie însă de multă răbdare și practică.
    Așadar, există multe greșeli pe care le fac șoferii la început de drum, fie că vorbim strict de modul în care conduc și se raportează la ceilalți participanți la trafic, fie că ne referim la atenția pe care o acordă mașinii.
    Obiceiurile de întreținere a mașinii pot avea un impact puternic asupra stării autovehicului, dar pot, de asemenea, să pună în pericol viața atât a șoferului, cât și a celorlalți participanți la trafic
    Când obții permisul auto, nu e suficient doar să știi să conduci, ci trebuie să ai cunoștințe legate de ce înseamnă întreținerea unei mașini. Kit ambreiaj, curea de distribuție, tamburi frână, injector, planetară - sunt doar câțiva dintre termenii cu care orice șofer trebuie să se familiarizeze.
    Deși sunt mulți factori care pot cauza defecțiuni unei mașini, există câteva greșeli, pe care, cel mai adesea, le fac șoferii începători, mai ales în ceea ce privește întreținerea auto, și care pot provoca daune autoturismului.
    Ignorarea avertizărilor de pe tabloul de bord
    Ignorarea luminilor de avertizare poate fi o greșeală costisitoare de întreținere. Martorii de bord sunt acele pictograme luminate, care avertizează șoferul despre unele defecțiuni la sistemele de funcționare a autovehiculului.
    Atunci când un indicator luminos de pe tabloul de bord rămâne aprins în timpul deplasării, e nevoie de o verificare imediată. Fie că e sistemul de răcire, nivelul uleiului sau presiunea din anvelope, odată ce luminile de avertizare se activează, este necesar să iei măsuri pentru rezolvarea problemei.
    Nerespectarea schimburilor de ulei
    O greșeală foarte costisitoare de întreținere auto este să nu faci periodic o revizie a mașinii. Deși modelele mai noi de mașini nu au nevoie la fel de des de un schimb de ulei, în comparație cu cele mai vechi, acesta trebuie totuși făcut cu regularitate.
    Uleiul de motor este cel de-al doilea cel mai utilizat produs consumabil, după combustibil, și joacă un rol important în buna funcționare a mașinii. Acesta facilitează mișcarea pieselor mecanice care intră în contact unele cu altele.
    În mod normal, uleiul de motor ar trebui înlocuit o dată pe an sau când au fost parcurși 10.000 - 15.000 de kilometri. Frecvența schimbului de ulei este însă specificată în cartea tehnică a mașinii, iar fiecare șofer ar trebui să cunoască aceste detalii.
    Totodată, este important tipul de ulei de motor folosit. De pildă, poți alege ulei motor Motul Vascozitate 5W30, care are o putere mai mare de pompare. Uleiul de motor se îngroașă în mod natural când se răcește și se subțiază când se încălzește, motiv pentru care trebuie ales în funcție de anotimp. Astfel că, motorul are nevoie de o densitate mică a uleiului, respectiv vâscozitate redusă, în sezonul rece, la pornirea mașinii la temperaturi scăzute, şi de o densitate mai mare, vara.
    Neglijarea presiunii pneurilor
    Este o greșeală obișnuită de întreținere auto să uiți să verifici presiunea aerului din anvelope. Însă, o presiune scăzută a pneurilor poate cauza un consum mai mare de combustibil și uzura rapidă a anvelopelor. În plus, o presiune incorectă a aerului din pneuri poate provoca supraîncălzirea cauciucurilor și explozia anvelopelor.
    Vremea are un efect important asupra presiunii din anvelope. Prin urmare, cel mai bine este să verifici regulat presiunea din penuri. Specialiștii recomandă verificarea presiunii în pneuri o dată pe lună sau înaintea drumurilor mai lungi.
    Să fii șofer vine cu numeroase responsabilități. Pe de o parte, ești responsabil de siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic. Pe de altă parte, ești responsabil de buna funcționare a mașinii. Drept urmare, condu defensiv, respectă-i pe ceilalți șoferi și asigură-te că mașina este într-o bună stare de funcționare, înainte de a pleca la drum. Verificările regulate, realizate de un mecanic, te pot ajuta să prelungești durata de viață a mașinii, să eviți defecțiunile majore și să conduci în siguranță.
    Sursă foto: Freepik

    Vizualizari: 1264