rss

Analiza: Salonul de la Tokyo intr-un con de umbra

  1. 06/11/2007
De aproape doua decenii, manifestarea a fost considerata una de elita. Si nu numai pentru ca face parte, alaturi de cele de la Detroit, Geneva, Frankfurt si Paris, din selectul top al celor mai importante cinci manifestari de gen, ci si pentru ca aici erau prezentate atatea concepte si modele importante incat niciunul dintre conducatorii marilor companii auto nu-si permitea sa nu-si treaca in calendar evenimentul. De data aceasta, lucrurile n-au mai stat la fel.

Sigur, n-au lipsit premierele mondiale, partea leului fiind acontata de producatorii locali, fara insa ca acest lucru sa insemne ca alte nume mari ale industriei mondiale au neglijat manifestarea, chiar daca, pentru unii, Japonia nu reprezinta o tinta. Si numarul spectatorilor se anunta la nivelul anilor din urma, o dovada fiind faptul ca pana astazi se inregistrasera 986.500 de vizitatori, iar manifestarea se va incheia la finele saptamanii.

Cu toate acestea, n-am mai regasit stralucirea de pana acum si, sustin analistii principalelor medii financiare ale lumii, si in materie de afaceri se pare ca lucrurile importante nu se mai petrec la Tokyo. Mai mult, numeroasele manechine si spatii publicitare din halele expozitiei, menite sa tina locul masinilor, sunt inca un exemplu ca lucrurile nu mai sunt cum au fost.

De unde acest declin? In primul rand pentru ca pana si cateva dintre casele locale cu staif au decis sa aleaga drept loc de lansare pentru modelele globale alte locatii. Honda va dezvalui viitoarea generatie a automobilului sau hibrid la Los Angeles, iar Nissan, care a luat ochii cu al sau supercar GT-R (irelevant, evident, ca business), n-a adus nici crossover-ul Murano, nici sedanul Maxima. Iar daca nici de aceasta data nu au lipsit conceptele devenite deja o semnatura pentru Tokyo, caracterizate de originalitate, vitalitate si priza la public, chiar daca niciodata nu au devenit realitate, este limpede, nu numai pentru cei care au urmarit de-a lungul timpului evenimentul, ca numarul lor a scazut simtitor. Un semn clar ca pana si marcile japoneze, foarte atente in ultima vreme la tendintele globale si cifrele de vnzari, si-au cam pierdut interesul pentru acest eveniment.

In ceea ce-i priveste pe americani, prezenta lor a fost aproape invizibila. Sigur, n-au lipsit cateva propuneri de modele ecologice, la moda in Japonia, dar GM, Ford sau Chrysler au parut mai degraba sa dea un semn ca, in ceea ce le priveste, atunci cand vine vorba de planurile de expansiune pe pietele externe, nu iau deloc in serios si acest segment, altfel, extrem de important. Sigur, un motiv il poate reprezenta faptul ca oricum rata de penetrare a marcilor straine in Japonia este extrem de mica, dar, aceasta nu reprezinta o noutate, iar cu alte ocazii companiile din Detroit obisnuiau sa-si faca simtita prezenta.

Care este explicatia? Intr-un moment in care Toyota face legea pe piata mondiala, iar celelalte marci sunt intr-un profund proces de reorganizare a portofoliului si afacerilor, pentru a-si creste vanzarile, piata din Tara Soarelui Rasare este in declin. Este adevarat, atunci cand vine vorba de cifrele care exprima volumele nete, cotele inregistrate nici nu ar da impresia unui declin, pentru ca estimarile vorbesc de 5,2 milioane de unitati la finele acestui an. Lucrurile se schimba insa atunci cand intervin raportarile la trecut, in 2006, la acelasi capitol inregistrandu-se 5,7 milioane de exemplare. Iar trendul descendent este de asteptat sa continue.

Mai grav, Japonia pierde pozitia privilegiata in favoarea Chinei, care, de la 5,3 milioane de masini comercializate in 2005, ajunge acum la circa 8 milioane, ceea ce inseamna ca va urca pe locul doi pe plan mondial, dupa SUA. Si daca niponii vor ramane, spun analistii, la cota de sub 6 milioane pana in 2010, la acel moment chinezii vor ajunge la 11,5 milioane de unitati.

In conditiile in care societatea ramane prospera, explicatia legata de acest deficit in comertul cu masini pe plan local este explicat de stagnarea cresterii populatiei din Tara Soarelui Rasare si de media de varsta tot mai inalta a locuitorilor. Ceea ce inseamna ca nu apar prea multi noi cumparatori potentiali. Si, pentru ca tabloul sa fie si mai sumbru, in cazul tinerilor japonezi interesul pentru masini este tot mai mic, acestea nemaifiind considerate cool. Ceea ce inseamna ca Toyota, Honda, Nissan si ceilalti vor trebui sa caute exansiunea pe noile piete emergente, Brazilia, Rusia, India si China, dar si sa continue sa creasca in ceea ce priveste cota de piata din SUA.
Vizualizari: 568