rss

Test-drive Citroen C3 Picasso (cu video): Cutia magica

  1. 17/07/2009
  2. Tags: C3, C3 picasso, Citroen, Monovolum, Test-drive

Stiati ca unul din patru monovolume in Europa este un Citroen? Desi pare incredibil, acest element statistic nu este deloc surprizator deoarece francezii si-au creat o buna reputatie in segmentul MPV-urilor. Ultima lor creatie, C3 Picasso, reuseste inca din start sa se impuna in fata rivalilor Opel Meriva, Nissan Note si Renault Modus in ceea ce priveste calitatea, performantele si farmecul propriu. Poate va intrebati cum? Reteta este extrem de simpla si eficienta deopotriva: un design atragator si un habitaclu spatios si inovator, pe alocuri cu tente futuriste.

De altfel, cel mai mic si mai reusit MPV din portofoliul Citroen sta sub semnul conceptului „Spacebox”, care implica dimensiuni compacte ale sasiului si un design „cubist” al caroseriei. Din fericire pentru francezi, cubul nu este deloc patratos, ba dimpotriva, Citroen a izbutit sa-l finiseze extrem de elegant la colturi, dand nastere unei adevarate cutii magice, plina de creativitate. Daca arta cubismului initiata de Pablo Picasso a fost un mod de a reprezenta realitatea la inceputul secolului XX, C3 Picasso este un nou mod de a reprezenta segmentul MPV-urilor.

Alaturarea neobisnuita dintre look-ul inedit si placut in acelasi timp – o raritate in aceasta clasa - si aspectul practic specific MPV-urilor a fost o premisa favorabila pentru cel mai nou membru al familiei monovolumelor Citroen. De altfel, forma masinii reprezinta ingredientul secret al retetei despre care vorbeam.

Construit pe platforma modelului C3, „cubul” de la Citroen are o amprenta pe sol comparabila cu cea a unui autoturism de clasa inferioara, masurand 4,08 metri in lungime, 1,73 metri in latime si 1,62 metri in inaltime. In ciuda acestor dimensiuni compacte, C3 Picasso ofera un spatiu la interior generos atat la cap, cat si la picioare pentru toti cei cinci pasageri pe care ii poate gazdui, fiind lider incontestabil in clasa din care face parte.

Habitaclul este, in mod cert, punctul forte al lui C3 Picasso. Masina este totodata si foarte luminoasa, datorita suprafetei vitrate imense, mai ales daca vorbim despre modelul cu plafon panoramic din sticla (din pacate, noi am testat varianta fara „sunroof”), si abunda in spatii de depozitare, bine dimensioate, asa cum ne-a obisnuit de altfel Citroen.

Bancheta culiseaza astfel incat pasagerii isi pot lasa pe spate spatarul pentru o calatorie cat mai confortabila. Scaunele culiseaza si se rabateaza independent, ceea ce usureaza la incarcarea spatiului destinat bagajelor de 385 de litri cu obiecte mai voluminoase. Volumul portbagajului poate ajunge pana la 1.506 litri, o cifra uriasa pentru aceasta clasa, in timp ce lungimea de incarcare poate ajunge la 2,41 metri. In plus, pasagerii din spate au la dispozitie masute individuale montate in spatarele scaunelor din fata, care dispun si de un spot luminos pentru citit.

Modelul testat era un C3 Picasso Exclusive echipat cu motorul diesel 1.6 HDi de 110 CP, un motor extrem de elastic, in special in traficul urban. In schimb, la drum lung, acesta devine zgomotos, lent si lipsit de vlaga la viteze mari. Motorul ofera un cuplu maxim de 240 Nm, disponibil integral la 1.750 rpm, o cifra suficienta mai ales ca C3 Picasso nu a fost conceput ca un vehicul de viteza, ci unul ca sa-si transporte pasagerii la destinatie in conditii de confort si siguranta.

Si asa, fiind vorba despre un monovolum, performantele nu sunt deloc de neglijat, C3 Picasso fiind capabil sa sprinteze de la 0-100 km/h in 11,2 secunde si sa atinga o viteza de varf de 183 km/h. Turbodieselul de 1,6 litri este conectat la o transmisie manuala cu cinci trepte, care sunt lungi si imprecise ca la celelalte modele din gama C3.

Un test-drive amplu veti putea citi in numarul urmator, 16, din revista Auto.ro

Vizualizari: 2265