rss

Jocurile video cu masini sporesc agresivitatea la volan

  1. 10/07/2009
  2. Tags: agresivitate, joc, Masini, Video
    Vezi toate fotografiile (4)

    Jocurile video cu masini starnesc tot mai des dezbateri controversate cu privire la efectele pe care acestea le au asupra soferilor. Studiile au incercat sa demonstreze daca nu cumva exista o corelatie intre jocurile video de racing si comportamentul soferilor in trafic, lansand diverse ipoteze.

    Desi o serie de cercetari au incercat sa demonstreze ca acest gen de jocuri este la chiar benefic pentru abordarea unor situatii imprevizibile, o echipa de cercetatori germani de la Universitatea Ludwig-Maximilians si Allianz Center for Technology impreuna cu specialistii de la scoala britanica de soferi BSM au realizat studii independente care vin sa demonteze acest afirmatii. Cercetatorii au intreprins un set de intrebari care au avut ca scop cunoasterea experientei la volan a soferilor, numarul de accidente in care au fost implicati, tipul de masina pe care il conduc, implicarea acestora in cursele de strada, respectarea sau nu a limitelor de viteza, implicarea in cursele de strada si frecventa practicarii sau nu a jocurilor video cu masini precum: Need for Speed, DTM Racing, GTR Racing. In vederea unor rezultate pertinente, soferii au fost implicati atat in jocuri video cu masini cat si in jocuri neutre si apoi supusi unui test standard, Vienna Test System.

    Rezultatele aparute in urma tuturor etapelor de test au relevat faptul ca exista o cauzalitate intre jocurile video cu masini si comportamentul soferilor, adoptarea unui stil dinamic si agresiv precum si asumarea unor riscuri in situatii de trafic. De asemenea, studiul a aratat ca barbatii sunt mai predispusi decat femeile la un astfel de stil si comportament, in situatia in care practica condusul in medii virtuale.

    Explicatia psihologica a acestui fapt este destul de simpla. Cu cat conducatorii de autovehicule au un nivel mai scazut al constinciozitatii si un nivel mai ridicat al nevrotismului si al adrenalinei cu atat ei tind sa adopte un comportament riscant si agresiv. La fel se intampla si in situatia in care exista un nivel mai ridicat al cautarii impulsive a senzatiei, ostilitatii si un grad sporit de anxietate.

    Vizualizari: 2150