rss

Ce este asigurarea RCA si cum se poate incheia

  1. 12/03/2010
  2. Tags: Rca
    Vezi toate fotografiile (1)

    Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) este o asigurare prin intermediul careia tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau vatamarile corporale suferite.

    Spre deosebire de CASCO, o asigurare de tip facultativ (prin intermediul careia persoana care primeste despagubirile este chiar asiguratul), asigurarea RCA este obligatorie, scopul sau fiind ca persoana pagubita din vina asiguratului sa primeasca despagubiri pentru daunele provocate de acesta din urma.


    De ce este obligatoriu?


       Toti proprietarii de vehicule, persoane fizice ori juridice, trebuie sa incheie o asigurare RCA si sa plateasca prima de asigurare aferenta.
    Scopul acestei asigurari este ca cel pagubit sa primeasca despagubiri pentru daunele suferite, indiferent de situatia materiala a celui care a produs paguba.
    In acest fel, asigurarea de raspundere civila auto este in interesul pagubitului, dar si in interesul celui care a produs paguba. Trebuie remarcat ca s-ar putea intampla ca, doar dintr-o mica neatentie, un conducator auto sa produca celui pe care la accidentat pagube evaluate la o suma considerabila, suma care i-ar afecta bugetul.


    Cum se poate Incheia asigurarea RCA?


       Daca dumneavoastra cumparati un vehicul nou, asigurarea RCA se poate incheia chiar la vanzator, cu reprezentantul asiguratorului autorizat, si este chiar recomandabil sa faceti asa pentru ca asigurarea intra in vigoare in acelasi timp cu intrarea in vigoare a autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii/inregistrarii vehiculului dumneavoastra, fiind asigurat chiar si pe parcursul primului drum efectuat.
    Persoana care vinde un vehicul are dreptul sa primeasca inapoi de la asiguratorul RCA partea din prima platita aferenta perioadei ramase pana la expirarea valabilitatii asigurarii, daca nu a produs prejudicii pe perioada derularii contractului.
    Pentru a recupera aceasta suma, el trebuie sa se adreseze asiguratorului si sa prezinte contractul de vanzare-cumparare.

    Conform art. 19 si 20 din Anexa Ordinului nr. 8/2008 al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) asigurarea obligatorie RCA se incheie pe perioada determinata:

    a) anual ori semestrial, pentru vehiculele inmatriculate ori inregistrate, dupa caz;
    b) pe perioada de valabilitate a autorizatiei provizorii de circulatie, pentru vehiculele care se inmatriculeaza sau se inregistreaza provizoriu, dupa caz, dar nu mai mult de 90 de zile;
    c) pe perioada inmatricularii/inregistrarii temporare, dar nu mai mult de 12 luni.

    Si trebuie sa contina in mod obligatoriu informatii despre: partile implicate in contract, perioada de valabilitate a asigurarii, limitele de despagubire, prima de asigurare si numarul de inmatriculare/inregistrare ori numarul de identificare al vehiculului, precum si statele in care acest document are valabilitate.

     Perioada de valabilitate a asigurarii de raspundere civila a vehiculelor
    .

    Conform acelorasi norme mentionate anterior raspunderea asiguratorului RCA isi incepe validitatea, in general:

    -din ziua urmatoare celei in care expira valabilitatea politei de asigurare anterioare, pentru asiguratul care isi indeplineste obligatia incheierii asigurarii cel mai tarziu in ultima zi de valabilitate a acesteia;
    -din ziua urmatoare celei in care s-a incheiat documentul de asigurare, pentru persoanele care nu aveau o asigurare obligatorie RCA valabila la momentul incheierii asigurarii;

    -din momentul eliberarii documentului de asigurare, dar nu mai devreme de data intrarii in vigoare a autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii/inregistrarii vehiculului, pentru vehiculele comercializate care urmeaza sa fie inmatriculate/inregistrate.

    Raspunderea asiguratorului RCA Inceteaza:

    - la ora 24 a ultimei zile inscrise pe polita, deci aveti in vedere faptul ca polita de asigurare trebuie reinnoita la expirare, prin plata primei aferente perioadei urmatoare pentru care optati. In caz contrar, retineti faptul ca deveniti neasigurat, iar daca produceti un accident in perioada in care asigurarea RCA si-a pierdut valabilitatea sunteti direct raspunzator pentru consecintele legale si materiale
    produse;
    - pentru vehiculele pentru care se transmite dreptul de proprietate noului proprietar in perioada de asigurare ca urmare a incetarii contractelor de leasing, asigurarile obligatorii RCA raman in vigoare pana la expirarea perioadei de valabilitate inscrise in documentele de asigurare, fara modificarea primei de asigurare, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: noii proprietari sunt utilizatorii prevazuti in documentele de asigurare; si?asiguratorul a incasat integral prima de asigurare aferenta perioadei de valabilitate.

    Limitele de raspundere

       Limitele minime de despagubire sunt stabilite de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Pentru anul in curs limita de despagubire pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate a fost stabilita la un nivel de 500.000 EUR iar pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident limita de despagubire a fost stabilita la un nivel de 2.500.000 EUR.
    In cazul in care in unul si acelasi eveniment au fost prejudiciate mai multe persoane si valoarea totala a prejudiciilor depaseste limitele de despagubire specificate in polita RCA, despagubirea va fi stabilita in functie de cota-parte din valoarea prejudiciului ce revine fiecarei persoane indreptatite la despagubire pentru prejudiciile suferite in acelasi accident.


     Sanctiuni

       Daca sunteti proprietar de vehicul si nu incheiati asigurarea obligatorie RCA sau nu o mentineti in valabilitate in mod continuu, prin plata primelor de asigurare, savarsiti o contraventie si, prin urmare, sunteti pasibil de amenda de la 1000 RON la 2000 RON, retinerea certificatului de inmatriculare si placutelor de inmatriculare/inregistrare, pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii-contraventie care se constata de catre personalul Politiei.


     Cum ne alegem polita RCA?

       Tarifele de prime practicate pentru asigurarea obligatorie RCA difera de la societate la societate si, in mod obligatoriu, sunt publicate pe site-urile proprii ale acestora.
    Analizati cu atentie ofertele de pret pentru a lua in calcul toate datele existente pentru ca, in cazul politelor de asigurare RCA, tarifele de prime sunt stabilite exclusiv de catre societatile autorizate in functie de propriile criterii, incluzand propriile limite de raspundere practicate.

    Sistemul bonus/malus


       Incepand cu 1 ianuarie 2010, societatile de asigurare vor aplica sistemul bonusmalus la tarifele pe care le-au stabilit, notificat Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si publicat pe site-urile proprii, asa cum acesta este reglementat prin Normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, aprobate prin Ordinul presedintelui CSA nr.21/2009.
    Primele calculate pentru politele RCA emise de la 1 ianuarie 2010 vor depinde de istoricul de daunalitate realizat de asiguratul/utilizatorul persoana fizica Intr-o perioada de referinta. Aceasta inseamna ca un asigurat care nu a produs daune in 2009 si incheie o polita pentru o perioada de un an va obtine, datorita sistemului bonusmalus, o reducere cu 10% a tarifului afisat de asigurator. Intrucat normele CSA reglementeaza existenta a 14 clase de bonus, rezulta ca, daca timp de sapte ani un asigurat nu a produs daune care sa fie despagubite in baza politei RCA, bonusul acordat poate ajunge la 50%.
    Pentru aplicarea unui malus pentru un asigurat/utilizator persoana fizica sunt luate in calcul evenimentele pentru care a fost platita cel putin o dauna in perioada de referinta, in temeiul politei de RCA detinuta de acesta. Intr-o astfel de situatie, malus-ul se aplica indiferent de cine a condus vehiculul la data producerii accidentului, precum si indiferent de modul de protocolare a accidentului (prin proces verbal intocmit de politie sau prin constatare amiabila de accident).
       Clauza de malus (majorarea primei) se aplica In functie de numarul de daune produse si platite, putand ajunge pana la 200%.
    Normele puse in aplicare prin Ordinul CSA nr.21/2009 prevad faptul ca, in situatia in care un asigurat detine mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplica distinct pentru fiecare vehicul. De asemenea, in cazul instrainarii/radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus-malus pentru un vehicul nou-dobandit se face pornind de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior.

    Vizualizari: 5357
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »