rss

Accidentele usoare iau calea rezolvarii amiabile de la 1 iulie

  1. 02/06/2009
  2. Tags: accident usor, cale amiabila, Rca
    Vezi toate fotografiile (1)

    Accidentele usoare se pot rezolva pe cale amiabila incepand cu 1 iulie. Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a respins solicitarea Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) privind amanarea datei de incepere a aplicarii procedurii de constatare amiabila de accident.

    Prin urmare, data de 1 iulie 2009, prevazuta in Ordinul CSA nr.21/2008 ca termen de la care formularul de constatare amiabila de accident va putea fi folosit, ramane neschimbata.

    Astfel, accidentele rutiere care au loc pe teritoriul Romaniei, in urma carora au rezultat numai pagube de natura materiala si in care au fost implicate doua autovehicule, vor putea fi solutionate fara documentele de constatare eliberate de politie daca ambii soferi implicati in accident vor completa formularul de constat amiabil eliberat de societatile de asigurari.

    In situatia in care unul dintre soferi refuza sa semneze formularul de constat amiabil, atunci cei doi conducatori auto implicati in accident sunt obligati sa se adreseze politiei. Utilizarea formularului de constatare amiabila de accident nu este o obligatie, ci este o alternativa la procedura actuala.

    Formularul de constatare amiabila de accident se inmaneaza proprietarilor de autovehicule odata cu polita de asigurare obligatorie. Daca nu s-a ridicat la acel moment, se poate solicita asiguratorului si mai tarziu.

    Mai exact, in cazul unui accident rutier fara victime, conducatorii celor doua vehicule completeaza impreuna un singur formular de constatare amiabila de accident. In acest formular, soferii explica modul in care a avut loc accidentul. Formularul de constatare amiabila de accident este format din doua pagini autocopiative, ambele cu aceeasi valoare juridica, si instructiuni de utilizare. Dupa completarea tuturor datelor solicitate, fiecare conducator de vehicul are trebuie sa transmita copia formularului constatarii amiabile de accident catre asiguratorul RCA.

    Partea de responsabilitate ce revine fiecarui sofer va fi stabilita de catre asiguratori, in functie de informatiile completate in formular de catre ambii conducatori auto. Dupa stabilirea vinovatiei de catre asiguratori, se deschide dosarul de dauna si se efectueaza constatarea pagubelor.

    Apoi persoana implicata in accident care se considera indreptatita a solicita despagubiri in baza asigurarii RCA ia drumul asiguratorului RCA al celuilalt vehicul implicat in accident.

    Persoanele care incheie o constatare amiabila in caz de accident nu vor mai plati amenzi si nici nu li se vor mai lua puncte, ci vor plati din anul urmator o polita de asigurari mai mare. “Sanctiunea pentru cel vinovat va fi majorarea primelor de asigurare din anul urmator”, a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu, adaugand ca, din 1 ianuarie 2010, va intra in vigoare sistemul bonus/malus.

    In majoritatea statelor europene, procedura de constatare amiabila de accident se aplica cu succes de foarte mult timp, simplificand circuitul administrativ specific obtinerii de catre persoana prejudiciata a despagubirii la care este indreptatita in baza asigurarii RCA.

    Vizualizari: 10092