rss

SEATAltea XL - pentru o familie implinita

  1. 20/08/2009
  2. Categoria: Seat
  3. Tags: Altea XL, SEAT
    Vezi toate fotografiile (5)

    O familie este ca un automobil, o suma de compromisuri. De aceea pentru a avea o familie reusita, trebuie sa unesti cu maiestrie, dorinte de cele mai multe ori contradictorii. O masina care uneste multe dintre aceste principii de familie este Seat Altea XL, acum cu o noua infatisare.

    Face lift-ul aplicat noului Seat Altea XL respecta reteta unui upgrade bine gandit. El vizeaza exteriorul si anume: o noua bara de protectie fata, blocuri optice fata si spate modificate, grile noi, culori exterioare noi, jante aliaj noi, luneta modificata - acum fiind mai larga, haion nou, indicatoare de bord noi, tapiterii noi, schimbator de viteze nou, sistem Climatic/ Climatronic nou si volan nou.

    Desi modelul Seat Altea XL este mai mare decat Seat Altea, veti regasi grila familiara a radiatorului tip fagure si linia dinamica specifice modelelor Seat. Oglinzile exterioare sunt incalzite si actionate electric, putand fi pliate electric in pozitia de parcare (pentru a nu fi expuse riscului de deteriorare). Stergatoarele de parbriz sunt ascunse si dispar in mod inteligent in montantii frontali, dintre care unul este prevazut cu sistem de incalzire pentru a ajuta la topirea zapezii si ghetii de pe parbriz. Fiind o masina de familie, o idee buna este ca beneficiaza bare pentru portbagaj pe plafon.

    Pentru excursii Seat Altea XL are ca atu spatiul din belsug atat pentru persoane cat si pentru bagaje, de orice tip ar fi acestea. Profilul inalt al plafonului lui Seat Altea XL usureaza accesul la bord. De fapt, ofera un spatiu deasupra capului mai mare decat la orice alt model din clasa sa.  In privinta spatiului pentru picioare de care dispun pasagerii din spate, acest model cu cinci locuri conduce detasat. In ceea ce-i priveste pe copii, exista alt aspect mai important decat spatiul pentru genunchi: spatiul pentru coate. Din acest motiv, Seat Altea XL dispune de propria „Zona anti conflict” (cu alte cuvinte, un spatiu de neegalat intre pasagerii din spate). Daca trebuie delimitate „liniile frontului”, este reconfortant sa stii ca poti plia cotiera/ masuta, prevazuta cu suporturi pentru pahare. Spatarele scaunelor din fata dispun de masute pliabile dupa modelul celor din avion. Scaunele din spate sunt multipozitionale, pentru a permite celor mici sa se relaxeze dupa o zi grea de joaca. Toate geamurile sunt dotate cu sistem de actionare electrica One Touch si pentru siguranta pasagerilor, sunt prevazute cu functie de blocare. Cei 18,7 cm suplimentari ai modelului XL inseamna cresterea capacitatii portbagajului cu inca 123 de litri, ajungand la o  capacitate totala de 532 litri (printre cele mai mari in clasa sa). Scaunele spate pot fi pozitionate intr-o multitudine de feluri, pentru a face posibil transportul copiilor si in acelasi timp al bagajelor. Daca se doreste un spatiu suplimentar pentru portbagaj. Culisati unul din scaune in fata. Pentru si mai mult se culiseaza in fata doua scaune, sau chiar pe toate trei. Daca excursia este lunga si copiii vor sa se dezmorteasca, se pot culiseaza scaunele in spate. Seat Altea XL este aun automobile versatil si intelegator.

    Seat Altea XL dispune de aproape tot ce-ti poti dori

    In noul model Seat Altea XL sistemul de climatizare este nou avand functie bi-zona, aerul conditionat ar putea fi esential in prevenirea momentelor familiale „incinse”. Seat Altea XL dispune de Bluetooth, precum si un sistem audio cu radio/CD/MP3 player, prevazut cu  AUX-in sau mufe pentru iPod® si USB. Pasagerii din spate se pot distra urmarind filme pe ecranul TFT de 7” montat in compartimentul de depozitare din plafon. Dotarea standard include si cele sase difuzoare, daca nu cumva alegi variantele de echipare Stylance sau Sport-Up, care dispun de opt.

    De asemenea, pentru a face calatoria cat mai agreabila, s-a creat noul Sistem de Navigatie. Acesta are integrat un sistem radio de navigatie cu o viteza de calculare a traseelor de trei–cinci secunde, in functie de destinatie, viteza fiind de numai o secunda pentru recalculare. Echipat cu un hard-disk cu capacitatea de 30 GB si cu un display color touchscreen de 6,5", noul sistem de navigatie este compatibil DVD/MP3 si Bluetooth.

    Siguranta activa

    Nu este deloc surprinzator faptul ca modelul XL este echipat cu o gama de dotari de siguranta adaptata unei familii: cele mai noi - farurile AFS. AFS inseamna Adaptable Front-lighting System (Sistem Adaptiv pentru Faruri) - farurile inteligente bi-xenon urmaresc miscarile volanului, oferind o vizibilitate mai buna in viraje. Daca virajele sunt prea stranse, te poti baza pe programul electronic de control al stabilitatii (ESP). Acesta monitorizeaza informatiile provenite de la volan, anvelope, frane, acceleratie si de la senzorii de monitorizare a presiunii din pneuri si foloseste aceste date pentru a efectua corectiile necesare. De altfel credeti-ne pe cuvant, Seat Altea XL are o tinuta de drum perfecta si ramane in situatiile critice stapana pe directie.
    Cand apesi pedala de acceleratie, sistemul de control al tractiunii (TCS) asigura performante bune de tractiune, domolind elanul celor tentati sa place cu “scart”. Daca trebuie sa apesi pedala de frana, sistemul ABS de ultima generatie nu este singurul element pe care-l ofera Seat Altea XL. Sistemul de asistare la franarea in caz de urgenta (EBA) asigura o forta maxima de franare atunci cand apesi brusc, dar insuficient pedala de frana.

    Siguranta pasiva

    Pentru a obtine mai multe dovezi ale faptului ca siguranta familiei se afla in fruntea listei de prioritati Seat aruncati o privire asupra rezultatelor obtinute de Altea la testele Euro NCAP. Modelului Altea i-au fost acordate patru stele Euro NCAP la categoria „Siguranta copiilor” si cinci stele (cea mai mare evaluare pe care o poate primi un automobil) la categoria „Siguranta pasagerilor adulti”. Este de asemenea unul dintre putinele automobile din clasa sa care a obtinut trei stele la categoria „Siguranta pietonilor”. Este un rezultat care plaseaza modelul XL printre cele mai sigure automobile de pe piata.
    XL este prevazut cu sase airbag-uri ca dotare standard: doua frontale, doua laterale, doua cortina (optional poti avea si doua airbag-uri laterale pentru locurile din spate). Airbag-ul pasagerului din dreapta poate fi dezactivat pentru a preveni eventualele accidentari ale copiilor transportati in scaunele speciale pentru copii. Pentru siguranta tuturor celor cinci pasageri, centurile cu fixare in trei puncte sunt pretensionate. Daca franarea este foarte puternica, este activat limitatorul de forta, care slabeste tensiunea centurii. In plus, va puteti baza si pe barele de protectie pentru impactul lateral situate in portiere, testate la coliziune, inelele de siguranta si montantii ranforsati care transforma caroseria intr-o adevarata celula de siguranta. Pentru a sublinia faptul ca locurile pasagerilor din spate nu sunt lasate deoparte, s-au montat inele Isofix care permit fixarea a doua scaune pentru copii direct de sasiu.

    Aveti puterea sa alegeti

    Surplusul de putere este furnizat de tehnologia TSI (Turbo Stratified Injection) cu care sunt inzestrate motoarele de 1.4 125 CP si cel de 1.8 de 160 CP, motoare ce lucreaza respectiv fiecare cu transmisii manuale cu 6 trepte.  Este disponibila si transmisia automata secventiala cu dublu ambreiaj DSG (Direct Shift Gearbox) cu 7 trepte, cu padele de selectare a treptelor situate sub coroana volanului. DSG-ul cu 6 trepte este disponibil si pentru motorizarile turbodiesel de 2.0 TDI 140 CP si cel de 1.9 TDI 105 CP, propulsoare echipate cu filtru de particule DPF (Diesel Particle Filter) pentru reducerea emisiilor de particule diesel. DPF-ul este standard pentru motorul de 2.0 TDI de 170 CP ce lucreaza cu transmisie manuala. Acest motor beneficiaza de avantajele sistemului Common Rail, care reduce zgomotul si creste eficienta injectiei. Acum Seat Altea XL poate fi dotat optional cu tractiunea integrala pentru motorizarea de 1.9 TDI 105 CP.

    Vizualizari: 1893