rss

Update: Beijing Auto ofera peste 920 milioane de $ pe Opel

  1. 07/07/2009
  2. Categoria: Opel
  3. Tags: Beijing automotive, General Motors, Magna International, Opel, Sberbank
    Vezi toate fotografiile (1)

    Ieri, auto.ro va aducea la cunostinta faptul ca firma chineza Beijing Automotive a facut o oferta concreta pentru preluarea lui Opel, pe care liderii lui GM au primit cu un interes destul de vadit.

    Ei bine, astazi am aflat si motivul pentru care americanii ar putea “trada” intelegerea cu tandemul Magna International/Sberbank: un “pot” de peste 923 de milioane de $.

    Aceasta este suma pe care Beijing Automotive Industry Corporation (BAIC) o ofera lui General Motors in schimbul unui pachet de actiuni care sa-l aduca in situatia de a controla destinele fabricantului din Ruesselsheim.

    Presedintele lui BAIC, Xu Heyi, a mentionat intr-o scrisoare adresata politicienilor germani ca entitatea economica la sefia careia se afla ar fi “o casa ideala pentru Opel”, aceasta urmand a-i facilita ascensiunea catre pozitia (si avantajele) unui brand global.

    In cazul unui scenariu in care americanii si chinezii vor bate palma, afacerea BAIC-GM va fi putin diferita de cea stabilita initial intre yankei, canadienii de la Magna International si rusii de la Sberbank: BAIC va intra in posesia a 51% din actiunile Opel, in timp ce GM va pastra celelalte 49 de procente (totusi, asiaticii vor avea la randul lor nevoie de ajutorul de trei miliarde de dolari oferit de catre guvernul german).

    Concernul din Tara Marelui Zid este interesant in special de potentialul tehnologic al lui Opel, un know-how de asemenea valoare urmand a-i furniza un avantaj considerabil la dezvoltarea produselor destinate pietei din China (si nu numai).

    Asadar, lupta pentru constructorul din Ruesselsheim ramane una deschisa, fiecare dintre membrii cvartetului de competitori – BAIC, FIAT, Magna/Sberbank si Ripplewood Holding – avand sansa sa la preluarea companiei germane.

    Evident, deznodamantul teoretic al unui meci cu favoriti si outsideri ramane valabil – majoritatea analistilor, de exemplu, nu ii dau nici o sansa lui BAIC sau FIAT –, dar asta nu inseamna, pe de alta parte, ca trainicia intelegerii dintre General Motors si Magna nu este pusa sub semnul intrebarii. In conditiile in care partenerii canadienilor sunt incredintati de faptul ca “razboiul ofertelor” s-a incheiat deja in favoarea lor...

    Vizualizari: 1122
    Peugeot 308

    Peugeot 308

    Pret: 8.500 EUR, An: 2016, Kilometri: 203.500 detalii »

    Toate anunturile »