rss

Magna International a castigat lupta pentru Opel

  1. 30/05/2009
  2. Categoria: Opel
  3. Tags: acord , Fiat, General Motors, Magna International, Opel
    Vezi toate fotografiile (1)

    Magna International, General Motors si guvernul german au ajuns ieri la un acord in urma caruia gigantul canadian va reusi sa salveze constructorul din Ruesselsheim de iminentul faliment al companiei-mama.

    Potrivit Autonews, intelegerea a fost incheiata in linii generale, Siegfried Wolf – co-presedintele celor de la Magna – declarand ca exista inca o serie de detalii ce trebuiesc lamurite.

    Dupa sase ore de convorbiri, finalizate tarziu in noapte, ministrul finantelor Peer Steinbrueck a fost printre primii care a instiintat jurnalistii ca s-a ajuns in sfarsit la un acord. El a adaugat ca intelegerea include un imprumut pe termen scurt de 1,5 miliarde de euro din partea statului german si protectie in fata creditorilor in cazul in care GM da faliment.

    Intre timp, ministrul economiei Karl-Theodor zu Guttenberg s-a declarat rezervat in privinta planului de salvare al lui Opel, insa a adaugat ca riscul ar fi fost cel putin la fel de mare daca fabricantul auto german ar fi dat faliment.

    Consensul dintre Magna International si General Motors este practic primul pas catre scrierea unei noi pagini de istorie pentru compania din Ruesselsheim, care s-a aflat sub controlul fostului lider mondial vreme de opt decenii. Magna International, una dintre cele mai mari companii din Tara Frunzei de Artar si locul de munca a aproximativ 74.000 de angajati, planuieste, printre altele, sa se foloseasca de Opel pentru a patrunde adanc pe piata din Rusia – climatul economic cu cea mai rapida crestere inainte de izbucnirea crizei.

    In alta ordine de idei, FIAT este categoric marele perdant al acestui “razboi”, retragerea sa de la masa tratativelor facand din misiunea lui Magna o simpla formalitate. In cadrul unui interviu acordat unor reporteri din Montreal, CEO-ul Sergio Marchionne a recunoscut infrangerea in fata producatorului de componente canadian, neuitand insa sa adauge ca obiectivul principal al lui FIAT ramane Chrysler.

    “Daca lui FIAT nu ii este ingaduit sa preia Opel, asta e – viata merge inainte”, a mai spus Marchionne.

    Vizualizari: 1319