rss

Video: Un Holden Commodore din 1978 loveste un zid de beton cu 100 km/h

  1. 14/07/2009
  2. Categoria: Holden
  3. Tags: Commodore, Crash test, Holden, Opel
    Vezi toate fotografiile (1)

    Ii luam in ras pe chinezi si masinile lor care, in secolul 21, nu reusesc sa obtina mai mult de o stea la testele de siguranta (vezi, de exemplu, Brilliance BS6). Dar oare cum statea treaba in anii '70 cu producatorii auto de renume? Pai... daca testul are loc la 100 km/h, tot cam la fel.

    Priviti ce mai ramane dintr-un Holden Commodore din 1978 in urma unui crash test efectuat in 1992. Pentru a-i acorda, totusi, circumstante atenuante, trebuie sa precizam ca impactul s-a produs la o viteza de aproape doua ori mai mare decat cea folosita in mod normal intr-un crash test.

    Commodore a fost lansat in octombrie 1978 ca inlocuitor al modelului Kingswood. Mai mic si mai economic - a fost proiectat in vremuri care inca purtau urmele crizei petroliere din 1973 - Holden Commodore folosea o platforma alungita de Opel Rekord, aceeasi pe care europenii asamblau modelul Senator. A fost nevoie de aceasta pentru a face loc motoarelor mari, cu 6 si 8 cilindri, cu care era dotat sedanul australian.

    De altfel, chiar si numele a fost "imprumutat" de la Opel, constructorul din Russelsheim folosindu-se de aceasta denumire inca din 1967.

    Vizualizari: 1309