rss

Preturile carburantilor in statiile OMV si Petrom scad cu 4 bani/litru

  1. 25/01/2011
  2. Categoria: Dacia
  3. Tags: carburanti, OMV,Petrom, Rompetrol, preturi
    Vezi toate fotografiile (1)

    Pretul carburantilor in statiile OMV si Petrom au scazut astazi cu 4 bani pe litru, gratie sistarii taxei pentru Fondul Special de Produse Petroliere (FSPP), a anuntat Mediafax.

    "Datorita reducerii componentei de taxare cu 0,01 USD, ca urmare a sistarii colectarii taxei reprezentand Fondul Special de Produse Petroliere, pretul carburantilor in benzinariile OMV si Petrom se va reduce cu 4 bani/litru (inclusiv TVA aplicat taxei de 1cent/litru), incepand cu data de 25.01.2011", se arata intr-un comunicat al companiei Petrom.

     

    Rompetrol a anuntat ca va reduce si el preturile, insa cu mai putin, respectiv 0,03 lei pe litru. “Rompetrol Downstream va reduce preturile de referinta la carburantii comercializati cu 0,03 lei/litru, ca urmare a eliminarii de vineri, 21 ianuarie, a taxei de 1 cent USD/litru aferenta Fondului Special pentru Produse Petroliere", se arata intr-un comunicat al Rompetrol.

    Compania a mentionat ca in prezent nivelul total al sumelor virate de Rompetrol Downstream catre bugetul de stat (taxe, accize, TVA) reprezinta 49% din pretul final al benzinei si de 46% din cel al motorinei. In acelasi timp, cuatumul accizei din pretul final al carburantilor este 29% pentru benzina si de 26% pentru motorina.

     

    Taxa a fost introdusa pentru stingerea datoriilor fostei Companii Romane de Petrol, de aproape 650 de milioane de dolari, si s-a aplicat de la 1 ianuarie 2001 pentru carburantii produsi si comercializati in Romania, iar din 2005 s-a aplicat si celor exportati.

     

    Pretul carburantilor este format din TVA, acciza, costuri logistice, costuri de operare retea de distributie, costul materiei prime, costuri financiare si adaosul comercial.

    Vizualizari: 2211